Iohannis: Parlamentarii au îngrăşat porcul înainte de Crăciun. Au ieşit trei legi ale Justiţiei foarte contestate

Parlamentarii au ignorat toate avizele negative ale specialiştilor şi s-au grăbit să modifice legile Justiţiei de o manieră total netransparentă. Au rezultat acte normative contestate nu doar de Opoziţie ci şi de magistraţi, a reamintit Iohannis.
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
05.01.2018

Prezent la şedinţa în care reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii prezintă bilanţul anului trecut şi îşi aleg noua conducere, preşedintele Iohannis a criticat dur politica anti-Justiţie dusă de coaliţia PSD/ALDE, de la adoptarea OUG 13 şi până la modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale.

O îmbunătăţire a legilor Justiţiei era necesară, a opinat Iohannis, precizând că pentru aceasta se impuneau însă discuţii în spaţiul public. Ori, nu aşa a procedat coaliţia la putere.

"Una din preocupările cele mai importante nu numai ale Parlamentului, ci a întregului spaţiu politic, şi cred că şi a societăţii civile cea mai intensă preocupare s-a referit la legile justiţiei. Noi, cei din sală, ştim cu toţii că a fost nevoie de îmbunătăţirea unor legi din domeniul justiţiei. Din motive destul de clare, au existat diferite hotărâri ale Curţii Constituţionale, au existat anumite disfuncţionalităţi constatate chiar aici în cadrul CSM şi ştiu că unele dintre propuneri au venit chiar aici, din CSM, şi dacă s-ar fi procedat ca atare, atunci probabil ar fi existat ceva discuţii în spaţiul public, s-ar fi îmbunătăţit legile justiţiei, şi lucrurile ar fi mers mai departe, rezonabil. Nu a fost să fie aşa.

Anul 2017 a început cu o acţiune reprobabilă a Guvernului de atunci, vă amintiţi, încercarea de a promova ordonanţe care urmau să schimbe fundamental politica penală a statului român, fără o discuţie, fără o dezbatere publică, fără o argumentaţie serioasă. La vremea respectivă chiar am făcut o vizită inopinată la Guvernul care a fost atunci.

Şi românii s-au supărat. Au fost cele mai mari demonstraţii publice pe care le-am avut după Revoluţie. Nefericita Ordonanţă 13 a fost hotărâtă în Guvern, pe urmă a fost retrasă, pe urmă au urmat nenumărate discuţii, în fine, acel Guvern s-a dovedit a fi de scurtă folosinţă, şi a fost schimbat iarăşi foarte neuzual de propriul partid", a rememorat Iohannis.

Preşedintele a reamintit că după instalarea celui de al doilea guvern, discuţiile în jurul modificărilor legilor Justiţiei s-au reaprins şi a urmat o procedură "netransparentă": "s-au iniţiat modificări în guvern, care pe urmă nu au fost în guvern, au fost duse cumva printr-o procedură nemaivăzută, într-o comisie specială a Parlamentului."

Legile Justiţiei au fost adoptate, a reamintit Iohannis, în pofida faptului că mai tot ce a fost for de specialitate (inclusiv CSM) a dat avize negative iar partenerii europeni au atras şi ei atenţia că trebuie mai multă dezbatere şi transparenţă.

"CSM, dumneavoastră, aţi dat mai multe avize negative acestor modificări şi cred că dumneavoastră sunteţi cei care ştiţi cel mai bine dacă modificarea este fezabilă, dacă este de dorit în această etapă în care se află sistemul şi aşa mai departe. Magistraţii, atât judecătorii, cât şi procurorii, s-au adunat în forurile lor şi în masă au dat avize negative, au avertizat asupra acestor modificări.

Partenerii noştri din Uniunea Europeană, din Consiliul Europei, au atras atenţia că trebuie mai multă dezbatere, trebuie mai multă transparenţă. Cu toate acestea, acea super comisie specială a mers mai departe într-o procedură parlamentară proaspăt inventată care, apropo, a fost contestată, dar Curtea Constituţională a considerat că se poate şi aşa. O procedură parlamentară pe care, în această formă, nu am mai avut-o niciodată, cu discuţii lipsite total de transparenţă, cu pumnul în gura opoziţiei, ba chiar unii au vrut să voteze ca opoziţia să nu mai aducă amendamente de acelea deranjante, cu lucrat noaptea, lucrat multe ore în ultimele zile ale sesiunii.

De ce s-or fi grăbit doamnele şi domnii parlamentari să îngraşe porcul înainte de Crăciun? Probabil nu au auzit acea vorbă din popor, cu îngrăşatul porcului în Ajun de Crăciun. Aia a ieşit. Au ieşit trei legi foarte contestate, contestate nu numai de opoziţie la Curtea Constituţională, ci şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a analizat aceste legi şi a considerat că nu se încadrează în cadrul constituţional din România.

Eu regret - eu, Preşedintele României - regret că s-a ajuns în România în această situaţie în care legile justiţiei, care sunt foarte importante, se discută în proceduri neclare, ad–hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume în procedură parlamentară şi, în final, aprobate în mare viteză, viteză neexplicată în spaţiul public şi ajunse, toate, să fie contestate la Curtea Constituţională", a declarat Iohannis.

Totodată, şeful statului şi-a declarat speranţa că la Curtea Constituţională "judecătorii se vor apleca cu timp, cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitate asupra celor contestate" şi că în cazul în care anumite chestiuni vor trebui clarificate, Parlamentul va avea puterea să recunoască că anumite lucruri s-au întâmplat fără discuţii publice suficiente, fără transparenţă, aşa cum o aşteaptă toată lumea, şi se pot adapta articolele în aşa fel încât legile să fie de folos celor care funcţionează sub autoritatea lor.

"În ansamblu, însă, am şi acum speranţa că aceste legi vor fi îmbunătăţite", a declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor