Iohannis mută strategic: S-a mers cam departe! O să încerc o mediere între Guvernul Dăncilă şi BNR

Nu Banca Naţională sau investitorii şi firmele străine sunt de vină pentru creşterea inflaţiei şi a dobânzilor, ci politicile promovate de guvernele PSD-ALDE, a atras atenţia preşedintele Iohannis, care şi-a exprimat speranţa că problema va fi până la urmă rezolvată.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, în faţa presei, că va încerca o mediere între Guvernul Dăncilă şi Banca Naţională a României, pentru că lucrurile "au mers prea departe".

"Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni ca să vedem unde sunt de fapt problemele şi de ce nu se înţelege care măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi situaţia. (...) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun. S-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme. Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi ale BNR să semene, asta dintr-un motiv simplu - suntem oameni care înţelegem legile economiei şi de-o parte şi de alta şi vedem ce se întâmplă în economia românească", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Şeful statului a subliniat că acea abordare a PSD-ALDE de a arunca în curtea BNR inflaţia sau creşterea dobânzilor este una fundamental greşită şi nu va rezolva absolut nimic.

"Nu, este fundamental greşit să acuzi investitorii străini sau firmele străine de creşterea inflaţiei, de creşterea dobânzilor. Nu. Politicile discutate ale guvernelor PSD şi în domeniul salarizării, domeniul economic şi în domeniul fiscal au dus la aceste nelinişti în piaţă şi au dus implicit la creşterea inflaţiei şi la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată, dar poate fi rezolvată numai printr-o abordare responsabilă, prin nişte politici guvernamentale sustenabile", a precizat Iohannis.

În context, preşedintele a amintit că încă de la început a atras atenţia că aceste politici salariale şi fiscale vor produce dezordine pentru că nu au existat studii de fundamentare serioase, negocieri cu partenerii sociali, şi au fost "trecute în forţă prin Parlament".

"După unele creşteri salariale la unele categorii, iată că a apărut o inflaţie care practic a şi anulat acele creşteri salariale, dobânzile au crescut în continuare, românii care au credite la bănci se uită cu siguranţă cu îngrijorare la această evoluţie. Ea încă poate fi corectată, dar nu de la BNR, nici de la investitori, nici de la firme ci de la Guvern. Guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică. Au trecut cu lejeritate peste argumentele opoziţiei, peste argumentele mele şi iată că suntem într-o situaţie care, repet, poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult ea va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp", a afirmat Iohannis.