Iohannis: Îi somez pe guvernanţi să-şi revină! E foarte îngrijorător, nu te joci cu banii oamenilor de pensii

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat ferm după ce presa a dezvăluit un proiect de lege al Guvernului care viza suspendarea pentru şase luni a plăţilor la Pilonul II de pensii.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Guvernanţii trebuie să îşi revină şi să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II, pentru că nu trebuie să se joace nimeni cu banii de pensii ai românilor, a atras atenţia luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

"Am observat, recunosc, cu multă, multă îngrijorare ce se întâmplă şi nu numai de acum, cred că vă amintiţi, a fost parcă chiar la învestirea nu ştiu cărui Guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, când exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul – dacă bine îmi amintesc - audierilor în Parlament, cineva făcuse afirmaţia că se desfiinţează Pilonul II. Iată că de atunci a apărut aşa un fel de ping-pong de declaraţii. Ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător.

Această abordare de fapt este la limita unei guvernări diletante foarte toxice şi îi somez pe guvernanţi să îşi revină, să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II fiindcă aici nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului sau bani publici, sunt bani privaţi, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva.

Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie clarificată şi planificată pe termen lung, nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie ca să primească banii a doua zi şi riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi a gestiona sistemul de pensii. Lumea deja începe să îşi pună întrebări: ce se întâmplă cu aceşti bani, care au fost plătiţi, sunt banii românilor care au contribuit la Pilonul II de pensii. Deci încă o dată, aşa nu se poate, este nevoie de o clarificare fermă, sper eu o clarificare în sensul că PSD nu se atinge de aceşti bani şi atunci lucrurile se pot clădi mai departe”, a declarat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă va organiza o consultare cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul de Finanţe pe această temă, şeful statului a replicat: "Consultări, sigur, se pot face, însă aici este nevoie de o clarificare din partea celor din PSD sau din coaliţia majoritară, care ei au venit cu toate aceste dezinformări".

Preşedintele a fost întrebat, de asemenea, cum vede ideea avansată de PSD potrivit căreia contribuţia la Pilonul II de pensii să devină opţională.

"Vedeţi că acest pilon a fost proiectat, s-a creat legislaţia aferentă şi oamenii au început să plătească, crezând că, atunci când vor ieşi la pensie, vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum, după doar câţiva ani, începe cineva şi schimbă principiul după care funcţionează acest Pilon II, începe să schimbe legislaţia, deja totul se duce de râpă. (…) Dacă bine îmi amintesc a mai avut cineva de la PSD aşa, idei de modificare a Pilonului II: prin 2013-2014 s-a făcut o analiză şi s-a găsit că aceste fonduri au un randament bun şi atunci s-a abandonat ideea de a modifica lucrurile. Acum, iată, după puţini ani iar se reia discuţia, nu se poate construi o arhitectură în domeniul pensiilor unde din doi în doi, sau din trei în trei ani, cineva care întâmplător guvernează începe să pună sub semnul întrebării totul".