Iohannis: Este posibil ca UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât ne-am oferit noi

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut joi, o conferinţă de presă, la scurt timp după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) în cadrul căreia s-au abordat patru mari teme.

"Pe ordinea de zi a şedinţei au fost multe puncte, dar ele s-au axat în principal pe 4 mari teme. Prima temă e modul în care se implementează Strategia Naţională de Apărare. Au fost aprobate documente întocmite pentru a putea aplica Strategia, printre care planul de implementare, Cartea Albă, strategia privind ordinea publică. A doua temă a fost Orientul Mijlociu, evoluţiile din Siria şi Iran. Mai multe materiale au fost prezentate pentru a permite o informare corectă. Au fost de asemenea pe ordinea de zi materiale legate de prezenţa românească în cadrul NATO.

Un punct mai aparte s-a referit la participarea României la forţele de menţinere a păcii sub egida ONU şi aici am convenit că trebuie să avem o contribuţie mai mare. Chestiunea va mai fi detaliată. Tematica cea mai aşteptată, cea a migraţiei: am avut informări foarte bune. S-a discutat modul în care România se va prezenta la Consiliul JAI de săptămâna viitoare. S-a explicat membrilor CSAT care e poziţia României: ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător cu precedentul - România e solidară cu celelalte state membre UE, dar nu putem considera cotele obligatorii o soluţie la problema migraţiei", a declarat Iohannis, citat de hotnews.ro.

Şeful statului a dezvăluit că membri CSAT nu au vrut să discute ce se întâmplă şi după acest Consiliu JAI, pentru că Parlamentul European a votat o recomandare în acest sens care, din păcate, conţine cote obligatorii.

Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare la Consiliul JAI, UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât ne-am oferit noi. E un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaţilor, dar este un scenariu posibil, şi am discutat ce se poate întâmpla în acest context.

Dacă se întâmplă aşa ceva, e clar că trebuie să întreprindem ceva. S-a vehiculat ideea - nu s-a luat încă o decizie - de a lua fonduri UE pentru a extinde facilităţile de primire a refugiaţilor sau pentru construirea altor centre de primire pentru refugiaţi", a continuat Iohannis.

În ceea ce priveşte ştirea că procurorii DNA au decis trimiterea lui Victor Ponta în judecată, exact când acesta se află în şedinţa CSAT, preşedintele a precizat:

"În timpul CSAT pe media a apărut ştirea privind trimiterea în judecată a premierului Ponta.. Situaţia este din ce în ce mai problematică pentru premier, pentru Guvern şi pentru PSD. Dar trebuie să recunoaştem că imaginea României are foarte mult de suferit. Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea şi cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii. Părerea mea nu s-a schimbat: cea mai simplă soluţie ar fi cea pe care am propus-o şi în iulie."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne