Iohannis: Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui pur şi simplu să dispară din viaţa politică românească

Cum crede un infractor - Liviu Dragnea - că poate să fie credibil şi un exemplu pentru România, a întrebat şeful statului Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)

Cel mai mare partid din România - PSD - se constituie într-un grup de presiune pentru un infractor, Liviu Dragnea, a acuzat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis.

"Eu m-am exprimat de prea multe ori despre aceste chestiuni ca să mă aştept să mai ţină Dragnea cont de ce îi transmit via media. În continuare sunt de părere că ar trebui să se retragă de tot din politică. Deci Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui să dispară pur şi simplu din viaţa publică românească. Aşa s-ar întâmpla în absolut orice ţară, chiar cu o democraţie incipientă, din lume. Că la noi nu se întâmplă, are două aspecte. Că Dragnea nu se retrage, nu se retrage, aşa gândeşte el, însă partea care mi se pare că este încă un pic mai gravă, este că partidul PSD nu îşi dă seama că trebuie să îl trimită pe Dragnea acasă. Practic acum suntem în faza total nepotrivită şi nefericită în care un partid înreg şi cel mai mare partid din România se constituie într-un grup de presiune, sau un grup de lobby, pentru un infractor", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă Dragnea ar trebui să aştepte decizia finală a instanţei, sau ar trebui să facă pasul în spate acum, şeful statului a replicat:

"Gesturile politice nu se fac la decizii finale, am mai comentat aceste chestiuni. În poltică nu trebuie să aştepţi până la ultima, ultima, condamnare. Sigur, orice persoană are dreptul să se considere nevinovată, să fie considerată nevinovată în sens constituţional, în sens juridic, dar în politică este nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune. Cum vrea un infractor condamnat de două ori, o dată pentru referendum, acum în prima instanţă pentru, cred că, instigare la abuz în serviciu dacă bine am reţinut, cum crede că poate să fie credibil şi cum crede că poate să fie un exemplu pentru România? Aici vorbim şi de moralitate, deci politica nu este doar despre aspecte juridice, politica este despre moralitate. Cum să conducă un om România care este condamnat în două dosare penale? Ce credibilitate poate să mai aibă România în astfel de circumstanţe?"

Preşedintele a explicat că, în ultimii 30 de ani, s-a lucrat foarte mult în România în ceea ce priveşte diplomaţia, economia etc. astfel încât "să ajugem şi noi în rând cu lumea".

"Şi am ajuns destul de bine în rând cu lumea. Acum, cu acest comportament pe care l-aş numi de-a dreptul iraţional, şi din partea lui Dragnea dar şi din partea conducerii PSD care-l sprijină şi care îl ţine acolo cu acest comportament iraţional, iliberal, nedemocratic. Practic, suntem aruncaţi înapoi cu mulţi ani. România îşi pierde respectul pe care-l câştigase greu. Şi-n Europa şi în lume investitorii îşi pierd toată încrederea dacă cel mai important ider politic îşi permite să disece hotărâri judecătoreşti în şedinţe de partid şi în public, atunci cum putem să ne aşteptăm ca un investitor de exemplu să mai aibă încredere că în România ţi se face dreptate şi se respectă ceea ce se stabileşte în instanţă", a subliniat Iohannis.

Stire în curs de actualizare