Iohannis: Dacă mai apar ordonanţe precum OUG 13, trebuie să protestăm cu toată fermitatea

În cazul în care Guvernul Dăncilă va da o nouă ordonanţă de urgenţă de tip OUG 13, societatea civilă trebuie să iasă în stradă şi să protesteze împotriva unui astfel de demers, a fost mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, în contextul temerilor că PSD va apela în curând la o astfel de soluţie.
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Societatea civilă trebuie să fie alertă şi în momentul în care apar ordonanţe de urgenţă care n-ar trebui să existe, trebuie să protestăm cu toată fermitatea, a afirmat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis.

"Eu cred că una din marile probleme din Constituţia noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a da ordonanţe de urgenţă pe timpul vacanţei parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonanţe de urgenţă, dar odată ajunşi la putere toţi au folosit acest sistem. Este contra productiv şi pericolul constă în faptul că guvernul poate să dea ordonanţe de urgenţă fără ca cei vizaţi sau cei interesaţi să poată interveni măcar pentru un control pe constituţie, pe constituţionalitate. La o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern, preşedintele nu poate să solicite o verificare pe constituţionalitate şi nici cei vizaţi nu pot interveni, precum se poate interveni de exemplu pe procedura parlamentară", a declarat Iohannis.

Şeful statului a îndemnat opinia publică la vigilenţă.

"Personal cred că o dată şi o dată trebuie să tragem linie şi să terminăm cu acest sistem de ordonanţe de urgenţă, fiindcă în practică ştim: aproape toate Guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanţa de vară, pentru a rezolva probleme cu care poate n-ar fi avut şanse în sesiunea parlamentară. Deci, trebuie mare grijă, societatea civilă trebuie să fie alertă şi în momentul în care apar ordonanţe de urgenţă care n-ar trebui să existe, cum a fost de exemplu ordonanţa 13, acea nefericită ordonanţă 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni", a precizat Iohannis.

Întrebat dacă crede că va trece moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, preşedintele a replicat: "Moţiunea de cenzură ar fi bine să treacă. Dar asta este o procedură parlamentară unde preşedintele poate cu greu interveni altfel decât să spună că ar fi bine să treacă."