Iohannis: Colaborarea Structurată în domeniul apărării între statele UE nu vine în conflict cu NATO

Liderii UE au aprobat, la Bruxelles, lansarea unei colaborări structurate în domeniul apărării şi au convenit să prelungească sancţiunile la adresa Moscovei, a informat Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Temele legate de colaborarea structurată în domeniul apărării, discutate vineri la Consiliul European desfăşurat la Bruxelles, nu vin în niciun fel în conflict cu ce facem în NATO, a declarat vineri preşedintele Iohannis, la finele reuniunii CE.

"În cadrul acestei reuniuni, în cadrul acestui Consiliu, noi am aprobat lansarea a ceva ce se numeşte PESCO. Este o Colaborare Structurată în domeniul apărării.

Legat de acest subiect, două remarci importante. S-a vorbit şi se vorbeşte în continuare despre un fond de apărare, însă vreau să fim bine înţeleşi. Aici nu vorbim despre un fond destinat achiziţiei de armament sau echipament. Este vorba de un fond destinat în special cercetării şi coordonării.

A doua chestiune - aceste teme legate de colaborarea structurată în domeniul apărării nu vin niciun fel în conflict cu ce facem în NATO. Sunt chestiuni care nu ţin de domeniile de care se ocupă NATO, sunt chestiuni legate de coordonare şi sunt chestiuni legate de economie, în special industria de apărare. Şi din acest motiv, şi fondul respectiv, pentru noi, care mai avem industrie pe apărare, cât avem, şi vrem să o revigorăm, este o chestiune importantă şi vrem să fim parte a acestui proiect", a explicat Iohannis.

Întrebat de presă în ce stadiu se află România în materie de proiecte care să beneficieze de finanţarea din fondul de apărare, în contextul în care Consiliul a invitat statele membre să vină cu astfel de proiecte, preşedintele a răspuns:

''Noi suntem în faza în care încercăm săptămâna viitoare să construim un Guvern, care pe urmă se va ocupa să intre mai profund în această tematică şi va veni, sper eu, cu proiecte fezabile. Este un pic devreme să vă spun ce va rezulta de aici, dar eu am cerut guvernelor succesive, că deja sunt mai multe pe care le-am prins, să se concentreze pe formule de revigorare a industriei de apărare de la noi, cu oarece succes, dar mai este mult de lucru, şi un astfel de fond, după părerea mea, poate să ne sprijine''.

Şeful statului a mai precizat că la Consiliul European s-a stabilit prelungirea sancţiunilor faţă de Rusia.

"O a doua chestiune, care pentru noi, cu siguranţă, este de interes – sancţiunile pe care le-am susţinut, care se impun Rusiei pentru ocuparea Crimeii. Şi aici, cu siguranţă, aţi auzit diferite opinii, că s-a discutat mult, însă vreau să subliniez clar că nu s-a discutat în contradictoriu. Toată lumea a fost de acord că ele trebuie prelungite. Discuţiile au fost mai lungi, fiindcă unii dintre participanţi au dorit, cu această ocazie, să intre mai profund în anumite subiecte, de obicei, abordări naţionale, şi atunci chestiunile au fost prelungite doar ca şi discuţie, nu ca şi coeziune", a declarat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne