Iohannis, către noii magistraţi: Actul de justiţie, pus la îndoială de cei chemaţi să răspundă în faţa legii

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii să nu uite nici un moment că şi de tăria lor de caracter depinde bunul mers al justiţiei din România.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)

Actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii, le-a transmis marţi magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, în cadrul unei alocuţiuni susţinute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

"Continuând tradiţia, am ţinut ca şi în acest an să mă adresez, în cadrul unei ceremonii publice, absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii, cărora le-am semnat de curând decretele de numire în funcţia de judecător sau de procuror. Pe parcursul formării dumneavoastră profesionale aţi primit instrumentele necesare desfăşurării activităţii viitoare. După mii de ore de studiu şi după un efort susţinut, vă dedicaţi unor profesii atât de nobile, pornind pe un drum cu o semnificaţie aparte. Profesia dumneavoastră presupune construirea de caractere morale pentru societatea în care trăim. Prin importanţa funcţiei sunteţi şi trebuie să rămâneţi modele de comportament, arătând că valorile în care credeţi şi în slujba cărora aţi ales să vă desfăşuraţi activitatea reprezintă, de fapt, un mod de viaţă", a declarat Iohannis în faţa tinerilor magistraţi.

Potrivit preşedintelui, conduita, integritatea şi profesionalismul de care vor da dovadă noii magistraţi constituie sursa credibilităţii şi legitimităţii serviciului public al justiţiei.

"Ca Preşedinte al României, ţin să vă spun că v-aţi ales o meserie care, poate mai mult ca oricare alta, este strâns legată de parcursul democratic al statului. Înţelegerea acestei indisolubile legături încă de la momentul debutului în profesie - care pentru fiecare este momentul celor mai pure şi nealterate aspiraţii şi intenţii - este esenţială pentru protejarea valorilor statului de drept, valori de altfel universale şi profund umane. Vă spun acest lucru nu doar pentru că sunteţi la începutul carierei şi sunteţi tineri, ci pentru că v-aţi angajat pe un drum care presupune multă responsabilitate în serviciul public. Doamnelor şi domnilor judecători şi procurori, învestirea dumneavoastră în funcţie survine într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii. Această tentativă nu trebuie să vă influenţeze şi nu trebuie să vă abată de la principiile constituţionale ale legalităţii, imparţialităţii şi egalităţii, principii care vă guvernează activitatea", a afirmat Iohannis.

Şeful statului le-a atras atenţia magistraţilor că sunt în prima linie a apărării principiilor fundamentale pe care se consolidează orice stat de drept autentic şi nu trebuie să uite nici un moment că şi de tăria lor de caracter depinde bunul mers al justiţiei din România.

"În aceste eforturi nu sunteţi singuri. Aşa cum am transmis şi colegilor din promoţiile anterioare, reafirm deplina mea susţinere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră. Alături de noi sunt românii, care şi-au arătat susţinerea pentru o justiţie independentă şi dreaptă, pentru o societate în care corupţia este combătută şi în care nimeni nu este mai presus de lege, iar drepturile şi libertăţile fundamentale sunt garantate şi protejate. Profesionalismul, integritatea şi dedicarea dumneavoastră sunt doar câteva elemente care dau încredere cetăţenilor că vor trăi într-o societate mai bună. Anul 2018 are o semnificaţie specială pentru noi, românii, fiind anul în care aniversăm Centenarul Marii Uniri. O naţiune nu poate exista în afara dreptului, cum nu poate trăi fără teritoriu sau fără limbă. Pentru o naţiune care aspiră la un viitor demn, legea şi independenţa celor care se află în slujba justiţiei nu sunt negociabile şi nici tranzacţionabile. Magistraţii reprezintă, prin aceasta, unul dintre pilonii care nu lasă generaţiile să se irosească în permanente şi falimentare reînceputuri. Eu vă felicit pe toţi şi vă doresc mult, mult succes în activitate!", a punctat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne