Intruziune în viaţa privată. Fiscul vrea acces la datele celor care plătesc cu cardul

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vrea să primească acces necondiţionat la toate datele românilor care efectuează plăţi electronice cu cardul.
Carduri Visa.
Carduri Visa. (Captură Foto)

De fiecare dată când se efectuează o plată electronică cu cadrul în România, Fiscul vrea să aibă acces necondiţionat atât la toate detaliile respectivei tranzacţii, cât şi la datele personale ale posesorului respectivului card bancar. Fără mandat de la instanţă, notificare prealabilă sau permisiunea utilizatorului.

Controversata prevedere este inclusă într-un proiect de hotărâre care vizează modificarea şi completarea normelor metodologice privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Respectivul proiect a fost pus în dezbatere publică pe 12 iulie de Ministerul de Finanţe.

"În cazul plăţilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestionează certificarea/autorizarea tranzacţiei, comunică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, simultan cu transmiterea tranzacţiei către instituţia acceptantă, date despre ID–ul terminalului, ID-ul comerciantului, numărul, valoarea, data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, instituţia acceptantă, numărul cardului utilizat pentru efectuarea plăţii, cod autorizare plată, toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deţinătorului cardului", reiese din nota de fundamentare a proiectului.

Noile norme metodologice vin în contextul în care operatorii economici vor fi obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice şi să renunţe la cele vechi, cu rolă.

"Sistemul informatic asigură posibilitatea obţinerii de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a datelor înregistrate în jurnalul electronic, fără notificarea sau permisiunea utilizatorului. Funcţia este activată controlat, prin remodelarea profilului existent pe serverele ANAF, deci fără accesarea aparatului de marcat, şi permite obţinerea suplimentară de date fiscale prin raportare la anumite intervale de timp prestabilite, cu o ritmicitate şi într-un format diferite faţă de cele standard", se arată în proiectul de hotărâre.

Ministerul Finanţelor face un pas în spate

Într-un răspuns pentru Hotnews.ro, Ministerul Finanţelor a anunţat că, împreună cu ANAF, ia în considerare să renunţe la unele dintre cererile care au declanşat disputele.

Ministerul dă ca exemplu de informaţie pe care va renunţa să o mai ceară de la magazine numărul cardului bancar al clientului care a efectuat plata electronică.

Mai mult, Ministerul intenţionează să nu mai ceară nici date pe care băncile nu le deţin, fără a preciza însă la care date se referă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne