Într-un discurs adresat CIA, Trump se oferă să construiască agenţiei o cameră fără coloane: “Înţelegeţi acest lucru?”

Aflat la sediul CIA după învestirea sa oficială, preşedintele Donald Trump a declarat că va construi pentru agenţia de informaţii o cameră fără coloane, făcând referire la aşa-zisa coloană a cincea, un termen ce descrie un grup de persoane care subminează un alt grup mai mare sau un stat.
Donald Trump.
Donald Trump. (Captură Foto)

Prima vizită oficială a lui Donald Trump în calitate de preşedinte al SUA a fost chiar la sediul CIA, în Langley, Virginia.

Între Trump şi fostul director CIA, John Brennan, a fost declanşat un război al acuzaţiilor chiar din timpul campaniei electorale care l-a adus la putere pe magnatul american. În mod neobişnuit pentru SUA, conflictul a continuat chiar şi după victoria lui Trump în alegeri - cel mai semnificativ episod fiind scurgerea către presă a unui presupus raport în care Trump era acuzat că a întreţinut relaţii cu prostituate în Moscova, şi că ar fi fost şantajabil de către Moscova.

Trump, la rândul său, a ameninţat cu reducerea personalului CIA, criticând unele acţiuni ale agenţiei.

Însă sâmbătă, imediat după învestirea sa, Trump a vizitat CIA, iar în cuvântarea sa a presărat mesaje dure şi bizare pentru conducerea agenţiei.

La sfârşitul discursului adresat sâmbătă de către Donald Trump într-o cameră în care erau 400 de angajaţi ai CIA, noul preşedinte american a declarat că s-ar putea să construiască pentru agenţia de informaţii o cameră mai mare în care “nu vom avea coloane, înţelegeţi acest lucru?".

Aluzia bizară şi apăsată a lui Trump la coloanele din interiorul CIA a fost interpretată de conspiraţionişti drept o referinţă la o "coloană a cincea" din cadrul Agenţiei - cu alte cuvinte un grup din interiorul CIA care subminează din interior, de regulă în favoarea unui grup inamic sau al unei naţiuni duşmane.

Trump a promis că va sprijini activitatea CIA, însă a repetat mesajul atât de mult încât pasajul a sărit în ochi.

Un alt moment bizar a fost şi cel în care noul preşedinte american a mai menţionat şi că va reveni cu siguranţă la CIA.