Înţelepciune antică: Povestea tânărului furios care îl întâlneşte pe Buddha

Statuie Buddha din insula Lantau, Hong Kong.
Statuie Buddha din insula Lantau, Hong Kong. (ANTONY DICKSON / AFP / Getty Images)

Într-o dimineaţă însorită Buddha mergea pe jos printr-un sat din India antică. Dintr-o dată, un tânăr foarte furios şi nepoliticos a venit la el şi a început să-l insulte.

"Nu ai niciun drept să-i înveţi pe alţii", a strigat el. "Eşti la fel de prost ca oricine altcineva. Tu nu eşti altceva decât un prefăcut".

Buddha nu a fost deranjat de aceste insulte şi a ascultat răbdător în timp ce tânărul îşi vărsa nervii. Când a terminat, Buddha s-a uitat adânc în ochii lui şi l-a întrebat cu o voce blândă: "Spune-mi, dacă vrei să dai cuiva un cadou, dar acea persoană alege să-l refuze, cui ar aparţine cadoul în cele din urmă?"

Tânărul a fost surprins de o astfel de întrebare ciudată şi a răspuns: "Mie mi-ar aparţine, pentru că eu l-am cumpărat".

Buddha a zâmbit şi a spus: "Asta este corect. Şi exact la fel este şi cu furia ta. Dacă tu te-ai înfuriat pe mine şi eu nu mă simt insultat, atunci furia cade din nou pe tine. Atunci, tu eşti singurul care devine nefericit, nu eu. Tot ceea ce ai făcut, este să te răneşti singur".