Înlocuirea arborilor din zona drumului public analizată de Ministerul Economiei

Ministerul Economiei şi Infrastructurii analizează posibilitatea înlocuirii arborilor din zona drumului public, pentru diminuarea consecinţelor în cazul accidentelor rutiere.
Drum, Republica Moldova
Drum, Republica Moldova (mei.gov.md)

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a instituit un grup de lucru pentru înlocuirea plantaţiilor rutiere în zona de siguranţă şi de protecţie a drumurilor publice, responsabil de îndeplinirea sarcinilor fiind numit secretarul de stat Anatol Usatîi. Acesta va examina situaţia accidentelor rutiere, soldate ca rezultat al amplasării arborilor (nuc, salcie, plop ş.a.) în zona drumului public.

Din Grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Administraţiei de Stat a Drumurilor, Inspectoratului Naţional de Patrulare, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Institutului de Ecologie şi Geografie.

Conform Ordinului ministrului Economiei şi Infrastructurii, Grupul de lucru va elabora un studiu referitor la influenţa plantaţiilor rutiere asupra siguranţei rutiere; va examina posibilitatea înlocuirii plantaţiilor rutiere existente cu altele, care să asigure siguranţă maximă în cazul impactului cu acestea a participanţilor la trafic; va prezenta analiza cost beneficiu a acţiunilor propuse; va prezenta un Plan de acţiuni, pe termen mediu sau lung, cu privire la înlocuirea arborilor din zona de siguranţă şi protecţie a drumurilor naţionale cu alte plantaţii rutiere conform situării.

Totodată, ministrul Economiei a ţinut să specifice că ”datele arată că cele mai multe decese, în cazul accidentelor rutiere produse pe drumurile naţionale, sunt din cauza impactului cu arboraţii amplasaţi pe marginea carosabilului. De aceea, vreau să facem o analiză detaliată şi să vedem cum putem înlocui arborii cu alte plantaţii rutiere”.

De asemenea, Administraţia de Stat a Drumurilor va prezenta informaţii cu privire la resursele financiare alocate anual pentru defrişările/înlocuirea acestora şi alte acţiuni întreprinse în acest sens.