Închisoarea la domiciliu. Mii de deţinuţi ar urma să-şi ispăşească pedepsele pe canapea. Proteste în sistem

O treime dintre condamnaţii din penitenciare ar putea beneficia de executarea restului pedepsei la domiciliu, în baza unui proiect de lege iniţiat de PSD. Ori, numărul consilierilor de probaţiune este cu totul insuficient pentru a putea asigura supravegherea acestora, transmit sindicaliştii.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Noua lege prin care PSD vrea să instituie posibilitatea închisorii la domiciliu va scoate de după gratii circa şapte-opt mii de persoane care ar urma să îşi execute restul pedepsei acasă iar pentru supravegherea acestora ar fi nevoie de 5.000 de consilieri de probaţiune, în condiţiile în care acum sunt doar 550 de consilieri de probaţiune, atrăgea atenţia Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP).

Interesant este că, deşi iniţiatorii proiectului de lege estimează că pentru a putea face faţă noilor atribuţii, ar fi necesar să existe 5000 de consilieri de probaţiune la nivel naţional, Strategia de dezvoltare a sistemului de probaţiune propusă recent de Ministerul Justiţiei prevede angajarea a doar 400 de noi consilieri până în 2020, măsură prin care nu se va acoperi nici măcar deficitul de personal din condiţiile actuale, darămite să permită supravegherea în bune condiţiuni a altor mii de deţinuţi.

De asemenea, membrii SNCSP mai transmit că se opun transformării lor în gardieni însărcinaţi cu paza deţinuţilor care îşi vor executa pedepsele la domiciliu, prin supraveghere cu brăţară electronică, aşa cum prevede Proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, care urmează a primi votul final luni în Parlament, relatează Hotnews.

”Plasarea unor astfel de atribuţii în sarcina consilierilor de probaţiune nu doar că este total nepotrivită (în raport cu pregătirea şi poziţia acestora în cadrul sistemului de justiţie), dar, în plus, va afecta atât funcţionarea sistemului de probaţiune, care se confruntă de câţiva ani cu probleme grave legate de lipsa resurselor umane şi materiale, cât şi siguranţa publică, în condiţiile în care supravegherea viitorilor deţinuţi cu brăţară electronică va fi deficitară”, susţin sindicaliştii.

În aceste condiţii, consilierii de probaţiune din Bucureşti şi alte 23 de judeţe au anunţat că vor protesta luni, între orele 09:00 şi 13:00, prin întreruperea lucrului şi staţionarea în faţa sediilor serviciilor de probaţiune.