Înalta Curte reia marţi procesul lui Liviu Dragnea. De la zero

Pensionarea judecătoarei Anamaria Dascălu a dus la amânarea mai multor dosare răsunătoare, acestea urmând practic să fie reluate de la zero. Printre acestea, se numără şi cel al liderului PSD, al cărui proces va (re)începe astăzi.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Unul dintre inculpaţii din dosarul lui Liviu Dragnea - Ionel Marineci - le-a cerut marţi judecătorilor de la Înalta Curte că nu mai doreşte să fie judecat prin procedura simplificată, aşa cum optase la începutul procesului, relatează Agerpres.

"Asta înseamnă că vă susţineţi nevinovăţia?", l-a întrebat preşedintele completului de judecată.

"Nu neapărat. M-am consultat cu avocatul meu şi am argumente pe care le voi susţine în cursul cercetării judecătoreşti. Înţeleg foarte bine consecinţele judecării prin procedura normală", a răspuns Marineci.

Ceilalţi trei inculpaţi care ceruseră să fie judecaţi în procedură simplificată şi-au menţinut decizia.

Tot la termenul de astăzi, avocata fostei soţii a lui Liviu Dragnea - şi ea inculpată în dosar - a cerut sesizarea CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate, cu privire la articolul 175, alin. 2 din Codul penal, care se referă la calitatea funcţionarului public în sensul legii penale, arată sursa citată.

* * *

Magistraţii Înaltei Curţi vor relua marţi, de la zero, procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Reluarea procesului a fost decisă pe 5 septembrie, fiind "motivată" prin faptul că judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din completul căruia i-a fost repartizat acest dosar, fiind înlocuită de un alt magistrat. Concret, a fost invocată o decizie a CEDO şi s-a decis reluarea procesului. Pensionarea judecătoarei Dascălu a dus şi la reluarea proceselor lui Călin Popescu Tăriceanu şi a fostului vicepremier Gabriel Oprea. Dosarul lui Dan Şova a mers însă mai departe, fostul ministru al Marilor Proiecte primind o condamnare (care nu este definitivă) de 3 ani cu executare.

Revenind la dosarul lui Liviu Dragnea, reamintim că liderul PSD a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Dosarul Bombonica

"În perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Alesu Floarea, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menţinerea în funcţii şi implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa-Niculina, angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Acest lucru a fost posibil, în condiţiile în care inculpata cunoştea faptul că, deşi cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituţiei respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu şi nu au prestat vreo activitate.

În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă.

Menţinerea în funcţie a celor două angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, a fost posibilă şi datorită inculpaţilor Marineci Ionel, Milos (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu şi Gheorghe Nicuşor, persoane cu funcţii de conducere în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancţionare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu şi nu au prestat activităţile la care erau obligate prin contractul individual de muncă şi fişa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să îşi încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente.

Mai mult, în acelaşi context, inculpaţii Şefu Olguţa, Gheorghe Nicuşor, Balaban Constantin Claudiu şi Marica Valentina – Mirela au întocmit, semnat şi avizat diverse documente justificative pentru situaţia descrisă mai sus (fişa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezenţă etc.). O parte dintre aceştia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să semneze în fals condicile de prezenţă, rapoartele de evaluare şi înscrisurile privitoare la activităţile desfăşurate de acestea din urmă în cadrul instituţiei respective.

Această conduită infracţională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) şi Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă in procesul penal."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne