În Siberia apar rămăşiţele unui mamifer necunoscut

Cercetătorii ruşi au descoperit, în timpul unei expediţii pe teritoriul Krasnoyarsk, rămăşiţele unui mamifer necunoscut anterior, numit baidabatyr şi dispărut în urmă cu 20 de milioane de ani.
Foto: S. IVANTSOV ET AL./JOURNAL OF VERTEBRATE PALEONTOL
Foto: S. IVANTSOV ET AL./JOURNAL OF VERTEBRATE PALEONTOL

Animalul, descoperit în Siberia de Vest (zona de sud-est) a aparţinut unui ordin de mamifere dispărute, multituberculates, şi este unul dintre cele mai vechi mamifere cunoscute de la jurasicul mijlociu. Rămăşiţele animalului au fost descoperite în vara anului 2015. Cu toate acestea, înainte ca oamenii de ştiinţă să anunţe oficial descoperirea au trebuit să-o descrie şi să publice un articol în Journal of Vertebrate Paleontology.

Numele său derivă de la structura dinţilor. Aceste mamifere au apărut în perioada jurasicului (a doua perioadă a mezozoicului, în care predomină gimnospermele şi apar angiospermele, iar fauna este reprezentată prin aproape toate tipurile de vieţuitoare) şi au supravieţuit dispariţiei în masă de la sfârşitul cretacicului (ultima perioadă a erei mezozoice, caracterizată prin depuneri de masive calcaroase). Doar unele specii de multituberculates nu au dispărut până la paleogen.

"Am găsit un singur dinte şi imediat ne-am dat seama din caracteristicile structurii acestuia - numărul şi localizarea tuberculilor (structura molarilor) - de faptul că este vorba despre o specie necunoscută ştiinţei până în prezent. Aceasta este o descoperire importantă pentru Siberia de Vest", a spus într-o declaraţie Stepan Ivanţov, un paleontolog de la Universitatea de Stat Tomsk şi autor al descoperirii.

El a precizat că nu există în prezent nici un reprezentant al acestei specii, dispărute în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani. Judecând după structura dintelui, a fost un ierbivor şi probabil se hrănea cu seminţe. Dimensiunea dintelui este de doi milimetri, ceea ce înseamnă că animalul era cam de mărimea unui cobai sau puţin mai mare.

Potrivit omului de ştiinţă, descoperirea a fost făcută în râul Balşoi Kemchug în taigaua îndepărtată.

Numele mamiferului a fost inventat folosind două cuvinte: unul este "bidarka" (caiac), deoarece la locul expediţiei se poate ajunge doar cu caiacul şi celălalt "batyr" de la cuvântul turc "erou". Primii reprezentanţi ai acestui ordin de mamifere dispărute au fost găsiţi în Mongolia, iar numele celor mai multe specii includ în mod tradiţional cuvântul mongol "baatar". "Am decis să-l numim în limba turcă, deoarece este una dintre limbile locale", a spus Stepan Ivanţov.

Sud-estul Siberiei de Vest, în cretacicul timpuriu, era un refugiu, o zonă în care unele specii din perioada jurasicului au fost prezervate în cretacic, adică au existat aici timp de mai multe milioane de ani decât pe tot restul planetei.

Surse: Tomsk State University: TSU and SPBU scientists have found the remains of a unknown animal , Journal of Vertebrate Paleontology: An enigmatic multituberculate mammal from the Early Cretaceous of Siberia, Russia