In memoriam: Dezastrul de la Cernobîl - 26 aprilie 1986 (video)

Centrala nucleară de la Cernobîl în mai 1986.
Centrala nucleară de la Cernobîl în mai 1986. (Captură Foto)

Dezastrul de la Cernobîl a fost cel mai grav incident din istoria energiei nucleare. Împreună cu accidentul de la centrala Fukushima Dai-ichi din martie 2011, acesta a fost clasificat la nivelul 7 (maxim) al scalei INEA a AIEA.

Catastrofa nucleară din Rusia a avut loc la 26 aprilie 1986, la ora 13:23, la centrala nucleară V.I. Lenin, situată la 3 km de Pripjat şi 18 km de oraşul Černobîl, în Ucraina, la numai 16 km depărtare de graniţa cu Belarus.

În cursul unui test catalogat a fi “de siguranţă” (ce mai fusese deja executat fără nici un fel de probleme la reactorul nr. 3), au fost încălcate în mod bizar toate regulile de siguranţă, fapt ce avea să conducă la o creştere bruscă şi necontrolată a puterii şi implicit a temperaturii miezului reactorului numărul 4 al centralei. S-a generat descompunerea apei de răcire în hidrogen şi oxigen la presiuni atât de mari încât aceasta a provocat ruperea conductelor sistemului de răcire al reactorului. Contactul hidrogenului şi grafitului incandescent al tijelor de control cu aerul a declanşat la rândul său o explozie uriaşă, decopertarea reactorului şi un incendiu enorm.

Un nor de material radioactiv a ieşit din reactor şi a căzut peste mari zone din jurul centralei, contaminându-le puternic, ceea ce a dus la necesitatea evacuării aproximativ a 336.000 de oameni. Norii radioactivi au ajuns, de asemenea, în Europa de Est, Finlanda şi Scandinavia iar niveluri de contaminare minoră au fost semnalate în Italia, Franţa, Germania, Elveţia, Austria şi Balcani, chiar şi porţiuni de pe coasta de est a Americii de Nord.

Erorile serioase ale personalului, în special ale şefului de secţie, care a ignorat alarmele ce semnalau lipsa apei în reactor, au fost amplificate de erorile de proiectare realizate cu mulţi ani în urmă în construcţia reactorului, când au fost utilizate materiale nepotrivite din cauza lipsei de fonduri.

Raportul oficial, elaborat de către agenţiile ONU (OMS, UNSCEAR, AIEA şi altele), a confirmat 65 de decese imediate şi aproximativ 4000 de decese cauzate de cancer şi leucemie pe o perioadă de 80 de ani, ce nu pot fi legate direct de dezastru.

Cifrele oficiale sunt contestate de către asociaţiile care luptă împoriva industriei nucleare, printre care şi Greenpeace, care estimează până la 6.000.000 de decese în întreaga lume pe parcursul a 70 de ani, numărând toate tipurile de cancer legate de dezastru.

Accidentul de la Cernobîl a degajat între cinci şi zece ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima (Japonia), de mai multe ori cantitatea de radiaţii emise de bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, dar mai puţin de 1 % decât au aruncat în atmosferă testele nucleare de suprafaţă ale armelor nucleare, până la interzicerea efectuării acestora în atmosferă.