Igor Dodon: Europenii se pregătesc să preia conducerea R. Moldova

Ar fi bine ca Pavel Filip să examineze oportunitatea unei demisii onorabile acum, după ce a declarat că e gata să cedeze guvernarea unor forţe străine, afirmă şeful statului.
Reuniunea Consiliului de Asociere RM - UE, 03.05.2018
Reuniunea Consiliului de Asociere RM - UE, 03.05.2018 (gov.md)

În ajunul vizitei la Bruxelles pentru a participa la cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, Pavel Filip a menţionat într-un interviu că anul 2018 este important pentru ţară, de aceea ar fi nevoie de toată susţinerea de la Bruxelles pentru a stabiliza parcursul european şi a mobiliza cât mai mulţi cetăţeni în favoarea proiectului de ţară. ”De exemplu, partenerii UE pot media un acord politic între forţele pro-europene post-2019 şi ar fi foarte bine dacă ar face un apel la responsabilitate.”

Reacţia şefului statului nu s-a lăsat mult aşteptată. Într-o postare pe pagina sa de Facebook acesta a ţinut să sublinieze că ceea ce propune premierul Filip ar fi un mod de a implica UE în negocierile pentru viitorul guvern, iar aceasta este neconstituţional.

”Pro-europenii ne acuză pe noi de relaţia de prietenie cu Rusia, dar ei invită comisarii europeni la modul direct să le facă guvernul după alegeri. Ar fi bine ca domnul Filip să examineze oportunitatea unei demisii onorabile acum, după ce a declarat că e gata să cedeze guvernarea unor forţe străine”, a adăugat Igor Dodon precizând că europenii pregătesc un nou AIE (Alianţa pentru Integrarea Europeană n.r.) în Moldova, se pregătesc să preia din nou conducerea R. Moldova, creând o majoritate pe centru-dreapta, ”aşa cum au făcut pe vremea AIE1, AIE2 etc”.

În concluzie, preşedintele Dodon a punctat că acest fapt ar însemna o încălcare gravă a suveranităţii statului, dar nu le va reuşi nimic. ”Timpul euro-unioniştilor e pe ducă, după aproape 10 ani de guvernare incompetentă şi dezastruoasă.”

Consiliul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană s-a întrunit joi în cea de-a 4 reuniune pentru a examina progresele înregistrate de ţară în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, după Consiliul anterior din 31 martie 2017. Delegaţia R. Moldova a fost condusă de prim-ministrul Pavel Filip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe