Ieftinirea medicamentelor amânată din nou. PSD-ALDE, acuzaţi de decizii criminale

Guvernul a acţionat exact pe dos decât ar trebui în ceea ce priveşte politica preţurilor medicamentelor, iar acest lucru se traduce în tragedii în lumea reală.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

După ce în campania electorală promiteau ieftinirea medicamentelor - promisiune pe care au trecut-o chiar şi în programul de guvernare - acum cei de la PSD au amânat, pentru a cincea oară, ieftinirea medicamentelor, acuză fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

"Vi-l amintiţi pe domnul Dragnea cum mă acuza pe mine că am rude care nu ştiu ce învârt... şi că sunt vândut industriei farmaceutice?

Vi-l mai amintiţi cum spunea că imediat după învestirea guvernului, va ieftini toate medicamentele, şi cu precădere medicamentele care şi-au pierdut patentul, cu cel puţin 35%, imediat ce vor prelua guvernarea? Au scris chiar şi în programul de guvernare...

Ei bine, nu era de ajuns că au minţit cu neruşinare şi nu au făcut ce au spus nici la peste un an de la alegeri. Cât noi stăteam liniştiţi în prima zi a anului, gândindu-ne că măcar atunci nu o să trebuiască să fim atenţi la nemerniciile pe care le face partidul, Monitorul Oficial a publicat un Ordin de Ministru care amâna din nou (a 5-a oară) orice ieftinire, scrie, pe Facebook, fostul ministru.

Potrivit lui Voiculescu, în România există diferenţe uriaşe de profitabilitate între medicamentele care se vând în România.

Astfel, pentru anumite medicamente, marja imensă le permite distribuitorilor să ofere discount-uri de 80% şi peste către farmacii. O ajustare a preţului de câteva procente în aceste cazuri este nu doar firească, ci şi necesară.

"Pentru alte medicamente însă, marja de profit este de doar câteva procente, iar o reducere suplimentară duce la dispariţia acestor medicamente de pe piaţă. Pentru aceste medicamente ne trebuie un mecanism separat care să ne asigure că acestea nu vor dispărea de pe piaţă. Asta făcea Lista Medicamentelor Esenţiale, pe care am introdus-o în legislaţie pornind de la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii", arată Vlad Voiculescu.

Cum au acţionat însă cei de la PSD-ALDE, având în vedere realitatea descrisă mai sus? Ei bine, exact pe dos decât ar fi trebuit, susţine fostul ministru. Astfel, pe de o parte, au eliminat Lista Medicamentelor Esenţiale din legislaţie iar pe de altă parte au întârziat actualizarea preţurilor medicamentelor.

Consecinţa acestor acţiuni este dispariţia medicamentelor esenţiale şi risipirea banilor publici şi ai pacienţilor (pentru medicamentele necompensate sau compensate doar parţial) prin amânarea ieftinirii medicamentelor.

"Acţiunile guvernului nu rămân pe hârtie ci produc tragedii umane în lumea reală. Dacă ne uităm doar la criza imunoglobulinelor, o femeie a murit, sute de copii au rămas fără tratament, sute de familii au făcut campanii între cunoscuţi şi s-au împrumutat pentru a cumpăra tratamentul din străinătate. Starea multora s-a agravat în tot acest timp.

Nu voi spune că cei care au luat aceste decizii sunt criminali, dar deciziile pe care le-au luat au fost criminale. Iar prostia nu este o circumstanţă atenuantă atunci când iei decizii pentru alţii. Din contră!", adaugă Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne