Haos: 1,4 milioane de afgani nevoiţi să părăsească Pakistanul în 30 de zile

O fetiţă afgană mănâncă o bucată de pâine într-o tabără de refugiaţi din Pakistan, situată la graniţa afgano-pakistaneză.
O fetiţă afgană mănâncă o bucată de pâine într-o tabără de refugiaţi din Pakistan, situată la graniţa afgano-pakistaneză. (Getty Images)

La mijlocul acestei săptămâni, guvernul pakistanez a cerut ca 1,4 milioane de refugiaţi afgani să părăsească ţara în 30 de zile. Potrivit DAWN, cea mai veche publicaţie în limba engleză din Pakistan, aceasta este a şasea prelungire a perioadei de şedere acordată refugiaţilor, care a expirat în 31 decembrie 2017.

Anunţul făcut de Comitetul Naţional al Securităţii şi aprobat de cabinetul federal vine după ce preşedintele american Donald Trump a postat o serie de tweeturi în care a acuzat Pakistanul că protejează terorişti.

“SUA a acordat în mod pripit Pakistanului ajutoare în valoare de peste 33 miliarde de dolari în ultimii 15 ani şi ei nu ne-au dat decât minciuni şi înşelătorii, considerându-i pe liderii noştri nişte proşti. Ei au oferit un paradis sigur teroriştilor pe care îi vânăm în Afganistan. Până aici!”, a scris Trump într-un tweet.

În plus, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a acuzat Pakistanul că a jucat ani de zile un “joc dublu”, adăugând că preşedintele Trump nu va oferi Pakistanului 255 milioane de dolari sub formă de ajutor militar.

Cabinetul pakistanez consideră că declaraţiile SUA sunt nocive pentru relaţia bilaterală dintre Pakistan şi Statele Unite.

Biroul media al premierului pakistanez a susţinut într-o declaraţie oficială: “Pakistanul a făcut mari sacrificii, atât din punct de vedere al pierderii de vieţi umane preţioase, cât şi al pagubelor substanţiale aduse economiei. Realizările Pakistanului în direcţia reducerii ameninţării teroriste au fost recunoscute în întreaga lume”.

Înainte ca Trump să scrie postările, guvernul pakistanez lua în considerare o propunere de a oferi o prelungire de un an cardurilor POR (de dovedire a înregistrării) pentru refugiaţi pe baza unui acord tripartit cu Afganistanul şi Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Dar acum, după ameninţările făcute de preşedintele Trump şi Nikki Haley la adresa Pakistanului, guvernul acestuia cere unui număr de aproximativ 1,4 milioane de refugiaţi afgani, care şi-au pierdut statutul legal în 31 decembrie 2017, să se întoarcă în Afganistan până la sfârşitul acestei luni, deşi în ţara lor de origine ameninţarea prezentată de forţele talibane este în creştere. Pe lângă războiul eşuat al SUA în Afganistan, Trump a amplificat de trei ori o campanie de bombardamente aeriene în acea ţară, ducând la o destabilizare şi mai mare.

Preşedintele partidului PTI (Pakistan Tehreek-e-Insaf), Imran Khan, a răspuns la tweet-urile lui Trump numindu-l “ignorant” şi “nerecunoscător”.