Guvernul vrea şi el să "transparentizeze" ONG-ul. Mai "lejer" decât au cerut Nicolae şi Pleşoianu

Iniţiativa legislativă prin care Pleşoianu şi Şerban Nicolae veneau cu reguli dure pentru ONG-uri este prea restrictivă, susţine ministrul Consultării Publice, care anunţă ca Guvernul va veni cu propriul sau proiect.
Gabriel Petrea(Ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social),
Gabriel Petrea(Ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Consultării Publice va iniţia un proiect de lege care va modifica în totalitate Legea ONG-urilor, a precizat, vineri, ministrul Gabriel Petrea. Proiectul prevede "o transparentizare mai lejeră" decât cea promovată în Parlament de parlamentarii PSD Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae.

Petrea a mai precizat că proiectul iniţiat de Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, aflat în dezbaterea Parlamentului, e restrictiv, iar ministerul nu îl susţine.

„Guvernul a dat punct de vedere negativ la acest proiect de lege (iniţiat de parlamentarii social-democraţi Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, n.r.). Există în momentul de faţă la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social un proiect de act normativ care modifică în totalitate OUG 26/2000 (care reglementează activitatea fundaţiilor şi asociaţiilor, n.r.). Aceste modificări vin în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ONG-urile şi sunt menite să debirocratizeze foarte mult situaţia actuală, în condiţiile în care legea care guvernează acum asociaţiile şi fundaţiile este din 2000”, a declarat Petrea, citat de Gândul, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Consultării Publice a mai susţinut că este nevoie de o modificare legislativă în domeniul ONG-urilor însă aceasta trebuie făcută în funcţie de necesităţile şi de opţiunile societăţii civile.

Petrea a comentat şi pe tema proiectului iniţiat de colegii săi de partid Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, precizând că prevederile acestuia sunt „extrem de restrictive” şi că „nu sunt benefice pentru dezvoltarea societăţii civile în contextul actual din România”.

„Practic (proiectul ministerului, n.r.) se îndreaptă către o transparentizare mai lejeră. (...) Noi nu am fost de acord cu forma iniţială care îngrădea foarte mult activitatea ONG-urilor”, a spus Petrea, menţionând că proiectul ministerului va fi lansat în dezbatere publică în maximum două săptămâni.

„Propunerile pe care le vom face nu vor atinge sub nicio formă desfăşurarea efectivă a activităţii ONG-urilor”, a dat asigurări Petrea.

Ministrul a precizat că Guvernul are amendamente şi în pe zona ONG-urilor de utilitate publică, căci în momentul de faţă nu avem procedură de retragere a utilităţii publice, de monitorizare.

"Cred că e necesar să avem monitorizare pe utilitate publică, să vedem dacă scopul pentru care s-a cerut utilitatea publică e îndeplinit, să fie pe perioadă determinată”, a afirmat Petrea.

Reamintim că plenul Senatului a adoptat tacit, luni, iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor, după ce aceasta nu a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum. For decizional este Camera Deputaţilor.

Proiectul celor doi a stârnit vii critici atât în rândurile unei părţi a societăţii civile cât şi ale opoziţiei, care au văzut în acesta o tentativă de a impieta activitatea ONG-urilor şi de a le pune căluş.

Reamintim că după ce au avut grijă să modifice legea finanţării partidelor, astfel încât banii negri din campania electorală să nu poată fi confiscaţi iar partidele să nu mai fie obligate să depună la AEP rapoarte detaliate de venituri şi cheltuieli, PSD a venit, prin Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu cu un proiect de lege ce impune reguli drastice pentru ONG-uri.

Proiectul celor doi pesedişti, cunoscuţi pentru poziţiile lor critice la adresa Justiţiei, a protestatarilor anticorupţie şi a acelei părţi a societăţii civile ce a criticat lupta PSD-ului cu justiţia, vor obliga ONG-urile să depună, la fiecare 6 luni, o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli în care să fie menţionată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundaţii sau asociaţii şi valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv îşi încetează "de îndată" activitatea.

În ceea ce priveşte ONG-urile de utilitate publică, acestea au obligaţia de a nu desfăşura activităţi politice de orice fel, activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie sau demnitate publică în care acesta poate fi numit sau ales. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a criticat dur acest proiect, arătând că e un căluş în gura societăţii civile, căci ONG-urile care participă la o consultare publică în legătură cu o lege şi critică un minister şi-ar putea pierde statutul de utilitate publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne