Guvernul slovac mai aproape de prăbuşire

Premierul slovac Robert Fico.
Premierul slovac Robert Fico. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Guvernul premierului slovac Robert Fico a mai făcut luni un pas spre prăbuşire, după ce partenerul său de coaliţie a cerut alegeri anticipate pe fondul crizei politice declanşate de uciderea unui jurnalist.

Partenerul din coaliţia de guvernare, partidul Most-Hid, a declarat luni, după peste opt ore de discuţii, că doreşte să obţină un acord cu partidele din coaliţie privind organizarea de alegeri anticipate, ameninţând că va ieşi din guvern dacă nu se va ajunge la o înţelegere în acest sens.

“Credem că această situaţie poate fi soluţionată doar prin alegeri anticipate”, a declarat reporterilor Bela Bugar, liderul partidului Most-Hid.

Slovacia a fost cuprinsă de o criză după uciderea, la sfârşitul lunii trecute, a unui jurnalist care ancheta acte de corupţie. Asasinarea acestuia a declanşat cele mai mari proteste stradale de la prăbuşirea regimului comunist în urmă cu aproape trei decenii, împingând guvernul lui Fico pe marginea prăpastiei.

Premierul slovac, aflat la putere în 10 din ultimii 12 ani, a încercat să menţină intact guvernul format din trei partide.

Luni, ministrul de Interne Robert Kalinak a declarat că va demisiona – lucru cerut încă de săptămâna trecută de partidul Most-Hid. Kalinak este un protejat al lui Fico şi cel mai apropiat aliat în partidul Smer al premierului.

Totuşi, pe măsură ce protestele stradale prind amploare, partidul Most-Hid şi-a exprimat luni dorinţa de alegeri anticipate.

Coaliţia lui Fico deţine o majoritate restrânsă de 78 de locuri în Parlamentul cu 150 de membri. Fico ar putea urmări să conducă în continuare cu o minoritate, fără Most-Hid, dar înfruntă opţiuni limitate pentru un astfel de suport.

Liderul celui de-al treilea membru al coaliţiei de guvernare, Partidul Naţional Slovac (PNS), a afirmat anterior că formaţiunea sa politică doreşte alegeri anticipate dacă coaliţia îşi pierde majoritatea.

SNS şi Smer sunt aşteptate să reacţioneze marţi la decizia luată de Most-Hid, au precizat site-urile de ştiri slovace.

Partidele din opoziţie, care doresc de asemenea alegeri anticipate, au urmărit să înainteze o moţiune de neîncredere şi au nevoie de 76 de voturi pentru a înlătura guvernul lui Fico. Bugar a afirmat că este prea devreme pentru a spune cum va vota partidul său o astfel de moţiune.

Bugar a declarat că urmăreşte să obţină un acord pentru ca actuala coaliţie să ceară alegeri anticipate. Pentru declanşarea alegerilor anticipate sunt necesare 90 de voturi în Parlament.

Uciderea jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei sale, împuşcaţi mortal în locuinţa lor, precum şi articolele la care lucra au alimentat furia publică faţă de corupţia din Slovacia.

Slovacia a prosperat în ultimul deceniu, alăturându-se zonei euro şi dezvoltându-se la una dintre cele mai rapide rate din Europa, însă mulţi consideră că premierul Fico eşuează să combată corupţia şi nepotismul.

Mulţi dintre membrii Most-Hid în Parlamentul ţării au fost de asemenea înfuriaţi săptămâna trecută pentru faptul că Fico a început să facă referire la ceea ce partidul a numit “teorii ale conspiraţiei”.

Amintind de unele afirmaţii ale premierului ungar Viktor Orban, Fico a acuzat forţe străine că încearcă să destabilizeze Slovacia şi a pus sub semnul întrebării întâlnirile care au avut loc anul trecut la New York între preşedintele ţării şi finanţatorul miliardar american de origine maghiară George Soros.

După ce aproximativ 50.000 de persoane au participat vineri, 9 martie, la un protest masiv în capitala Bratislava şi alte câteva mii în alte oraşe ale ţării, un nou protest este planificat pentru 16 martie.

Kuciak şi-a concentrat investigaţiile pe fraudă fiscală ce implică oameni de afaceri cu legături cu spectrul politic.

Înainte să fie ucis, Kuciak investiga oameni de afaceri italieni din Slovacia care aparent aveau legături cu organizaţii de tip mafiot.

Unul dintre italienii despre care a scris Kuciak a deţinut câteva firme împreună cu doi cetăţeni slovaci care au ajuns să lucreze în biroul lui Fico.

Ambii politicieni au demisionat, însă au negat orice legătură cu asasinarea lui Kuciak, iar fostul lor partener de afaceri italian a negat de asemenea că are legături cu mafia.

Nicio persoană nu a fost acuzată în cazul asasinării jurnalistului şi a logodnicei sale.

Solicitând demisia ministrului de Interne, criticii au afirmat că Robert Kalinak, care a monitorizat poliţia, nu poate garanta o investigaţie independentă privind asasinarea lui Kuciak.