Guvernul şi opoziţia siriană încep discuţiile pentru pace în Astana

Reprezentanţii guvernului sirian şi ai forţelor de opoziţie se întâlnesc în capitala Kazahstanului pentru a discuta despre încheierea conflictului din Siria. Este neclar dacă delegaţiile vor discuta faţă în faţă sau prin intermediul intermediarilor, ambele părţi susţinând obiective diferite.
Soldaţi sirieni patrulează în estul oraşului Alep, Siria, 3 decembrie 2016.
Soldaţi sirieni patrulează în estul oraşului Alep, Siria, 3 decembrie 2016. (Captură Foto)

Reprezentanţi ai guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi ai opoziţiei siriene s-au întâlnit luni în capitala kazahă Astana pentru a purta primele discuţii din acest an.

Deşi este pentru prima dată când cele două tabere s-au întâlnit în aceeaşi cameră de la întreruperea negocierilor intermediate de ONU anul trecut, rămâne de văzut dacă delegaţii vor discuta direct unii cu ceilalţi.

Cu câteva ore înaintea începerii discuţiilor, adjunctul ministrului kazah de Externe, Roman Vassilenko, a declarat că părţile implicate încă nu au căzut de acord în privinţa desfăşurării unor întâlniri faţă în faţă.

Dacă vor accepta să se întâlnească direct ar fi primele negocieri directe din 2011 dintre un grup alcătuit exclusiv din facţiuni rebele şi guvernul sirian.

Rusia, Turcia şi Iranul intermediază discuţiile, care au loc la o lună după ce regimul a capturat zonele ocupate de rebeli în oraşul sirian Alep, marcând cea mai mare victorie de la începerea conflictului în urmă cu aproape 6 ani.

Organizatorii au minimalizat perspectivele unui progres semnificativ în discuţiile de pace, în condiţiile în care delegaţiile nu includ persoane de rang înalt. Ministerul kazah de Externe a declarat că se aşteaptă ca discuţiile să înceteze marţi la amiază.

Delegaţiile opoziţiei şi a guvernului par să aibă obiective opuse, rebelii dorind să se concentreze pe chestiuni umanitare – eliberarea luptătorilor reţinuţi, livrarea de ajutoare umanitare, uşurarea suferinţei sirienilor aflaţi sub asediu – şi consolidarea unui acord fragil de încetare a focului intermediat în decembrie 2016 de Rusia şi Turcia.

Assad, pe de altă parte, a insistat ca opoziţia să renunţe la arme în schimbul unui acord de graţiere. De asemenea, el a făcut apel la o soluţie politică cuprinzătoare pentru conflictul sirian.

Diplomaţii din Rusia, Turcia şi Iran s-au întâlnit separat duminică la un hotel din Astana pentru a discuta despre negocieri. Moscova şi Ankara susţin părţi opuse în conflictul sirian, turcii furnizând ajutor rebelilor anti-guvernamentali, iar ruşii acordând suport militar lui Assad.

Există unele speranţe că discuţiile din Astana ar putea ajuta la relansarea negocierilor de pace din Geneva intermediate de ONU. Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, participă la întâlnirile din capitala kazahă.

Discuţiile din Astana exclud Occidentul, deşi săptămâna trecută Moscova a oferit o invitaţie de ultimă oră administraţiei preşedintelui american Donald Trump.

Conflictul sirian a provocat moartea a peste 310.000 de persoane şi a determinat strămutarea a peste jumătate din populaţie Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe