Guvernul rus taie curentul în Crimeea pentru a preveni supraîncărcarea reţelei

Activităţi de construire a podului ce leagă Rusia de Crimeea, martie 2016.
Activităţi de construire a podului ce leagă Rusia de Crimeea, martie 2016. (Captură Foto)

Ministrul pentru Energie al Rusiei a pus în aplicare un plan care prevede tăierea alimentării cu energie electrică în Crimeea, pentru a preveni supraîncărcarea reţelei de electricitate, conform Interfax.

Peste 10 de mii de rezidenţi au suferit o pană impusă de curent de două ore, luni, pe care autorităţile ruse au atribuit-o supraîncărcării cauzate de instalaţiile de aer condiţionat. Temperaturile din Peninsula Crimea au depăşit la începutul săptămânii 40C.

Penele sunt prevalente în special în regiunea de sud, pe coasta Mării Negre.

După anexarea, de către Rusia, a Peninsulei Crimeea în martie 2014, populaţia a suferit numeroase pene de curent, cauzate de faptul că alimentarea cu electricitate a zonei era asigurată de Ucraina.

În noiembrie 2015, stâlpii de curent electric care alimentau Crimeea cu energie au fost dinamitaţi în Ucraina, declanşând o pană de curent care a durat mai multe săptămâni.

Kremlinul încearcă cu disperare să construiască două centrale electrice în Crimeea pentru a face regiunea mai puţin dependentă de Kiev. Însă Rusia trebuie să ocolească sancţiunile impuse de UE care interzis firmelor europene să contribuie la alimentarea cu energie a zonei anexate de Rusia.

Reuters a publicat recent un articol în care arată că Moscova a transportat două turbine produse în Germania de firma Siemens în Peninsula Crimeea, o încălcare a sancţiunilor impuse de Bruxelles.

Siemens a condamnat măsurile Moscovei şi ca răspuns şi-a redus colaborarea cu Rusia.

În urma raportului, UE a impus sancţiuni suplimentare.