Guvernul R. Moldova a dat start Zilelor Diasporei. Monica Babuc: Sunteţi resursa de aur a ţării

Executivul de la Chişinău afirma că experţi din diasporă vor putea contribui la implementarea proiectelor în sectoarele economiei, mediului, justiţiei etc. Liderul Platformei DA susţine că autorităţile nu fac nimic pentru a ridica bunăstarea cetăţenilor.
Diaspora la întâlnire cu reprezentanţii Guvernului R. Moldova
Diaspora la întâlnire cu reprezentanţii Guvernului R. Moldova (gov.md)

Ziua uşilor deschise pentru diasporă a fost organizată vineri de Guvernul de la Chişinău, în contextul lansării oficiale a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai Executivului, comunităţilor din diasporă, organizaţiilor partenere, precum şi persoane responsabile de cooperarea cu diaspora din cadrul instituţiilor publice.

Viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei şi Infrastructurii, a subliniat eforturile Guvernului pentru accelerarea implementării reformelor care ar determina, cetăţenii moldoveni să se întoarcă acasă şi să valorifice experienţa acumulată peste hotare în domeniile strategice pentru Republica Moldova.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a notat că reprezentanţii diasporei ar fi resursa umană de aur a ţării. ”Cu ajutorul Dumneavoastră avem posibilitatea să preluăm modelele altor popoare pentru a crea un stat puternic, viabil, cu cetăţeni mândri de ţara lor.”

La eveniment, în premieră, a fost prezentată componenţa Grupurilor de Excelenţă ale Diasporei şi domeniile în care acestea vor activa împreună cu consilierii Prim-ministrului. Astfel, experţii selectaţi din diasporă urmează să susţină implementarea proiectelor în sectoare precum cercetarea şi economia, mediul, consolidarea diasporei, justiţia şi medicina.

În cadrul reuniunii, au fost prezentate concluziile studiului de cartografiere a diasporei moldoveneşti în Germania, Marea Britanie, Italia, Israel, Portugalia, Rusia şi Republica Moldova. Totodată, participanţii au avut posibilitatea să adreseze reprezentanţilor Guvernului întrebări referitoare la principalele reforme de pe agenda autorităţilor de la Chişinău.

Tot în aceste zile pentru diasporă a fost planificat Offline-ul ”Adoptă un vot” de către activişti civici, iar presa a scris că întrunirile s-ar suprapune intenţionat pentru a diviza moldovenii stabiliţi peste hotare.

În replică, preşedinta Biroului Relaţii cu Diaspora Olga Coptu a ţinut să precizeze că nu şi-au propus să divizeze diaspora. ”Avem o singură diasporă şi o singură ţară. Pentru Guvernul Republicii Moldova, Diaspora şi Moldova este oriunde sunt cetăţenii ei.”

Menţionăm că Preşedintele Platformei DA a afirmat, în context, că autorităţile de la Chişinău nu fac nimic pentru a ridica bunăstarea moldovenilor, iar cei din diasporă aleg să se întoarcă în străinătate unde au muncit zeci de ani deoarece nu-şi mai văd rostul acasă cu această guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe