Guvernul italian supune acordul de coaliţie votului public

Liderul partidului Liga, Matteo Salvini.
Liderul partidului Liga, Matteo Salvini. (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Partidul Liga (extremă dreaptă) al Italiei, condus de Matteo Salvini, oferă italienilor posibilitatea să voteze programul comun pe care l-a încheiat cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem). Acesta a organizat un vot informal, în timp ce cele două grupuri încearcă să decidă liderul guvernului de coaliţie.

Salvini a afirmat că doreşte să ofere răspunsuri atât suporterilor Ligii, cât şi tuturor susţinătorilor de centru-dreapta care au cerut mai puţine taxe şi mai multă siguranţă.

O mulţime de oameni s-au dus la vot în toate pieţele unde Liga a înfiinţat chioşcuri, voluntarii susţinând că oamenii sunt bine informaţi şi că au citit detaliile programului comun.

Documentul solicită reducerea cu miliarde de euro a taxelor şi majorarea plăţilor pentru asigurări sociale.

În ceea ce priveşte Mişcarea 5 Stele, suporterii săi au votat vineri online. De asemenea, s-au creat chioşcuri pentru a oferi informaţii şi a răspunde întrebărilor pe care le pot pune oamenii.

Reamintim că la alegerile parlamentare din 4 martie, cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea antiimigraţie Liga, iar partidul antisistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, s-a plasat pe poziţia a treia.