Guvernul francez ordonă evacuarea unor tabere de imigranţi din Paris

Ministrul de Interne a cerut autorităţilor din Paris să evacueze în mod forţat taberele de imigranţi care au apărut de-a lungul canalelor. Măsura este simbolică pentru noua abordare dură a Franţei faţă de problema imigraţiei.
Refugiaţi pe marginea canalului Saint Martin din Paris, 9 februarie 2018.
Refugiaţi pe marginea canalului Saint Martin din Paris, 9 februarie 2018. (Getty Images)

Ministrul de Interne, Gerard Collomb, a promis luni că va evacua aproximativ 2.300 de imigranţi care trăiesc în apropierea popularelor canale pariziene.

Decizia a subliniat modul în care naţiunile europene administrează afluxul continuu de imigranţi pe teritoriul Europei, potrivit Deutsche Welle.

Timp de câteva luni, numeroşi imigranţi s-au stabilit pe malurile a două canale din nord-estul Parisului. Diverse organizaţii umanitare au tras un semnal de alarmă cu privire la condiţiile de viaţă de acolo, după ce doi imigranţi s-au înecat şi alţii au fost răniţi în incidente violente.

Conflict cu Parisul

Collomb şi-a exprimat “regretul” faţă de refuzul primarului Parisului, Anne Hidalgo, de a evacua grupul de imigranţi. El a afirmat că problemele umanitare din taberele de refugiaţi au devenit de nesuportat pentru parizieni şi a cerut autorităţilor să stabilească rapid un plan de evacuare.

Ministrul a intrat în conflict cu primarul parizian în ceea ce priveşte locul unde vor fi mutaţi imigranţii. Hidalgo şi grupurile umanitare doresc ca imigranţii să fie plasaţi în adăposturi în loc să fie evacuaţi în cadrul unei operaţiuni poliţieneşti, dispersaţi sau deportaţi în grabă. Sosirile imigranţilor nu au încetat, în ciuda faptului că poliţia a evacuat deja aproximativ 28.000 de imigranţi din alte tabere din Paris în ultimii 3 ani.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost criticat pentru politicile sale de stopare a imigraţiei de la sursă şi pentru o abordare poliţienească în ţară. Refuzul lui Collomb de a găzdui imigranţi în Paris demonstrează această abordare.

Collomb a cerut autorităţilor locale să se asigure că astfel de tabere nu mai apar în Paris. “Această situaţie se va repeta la nesfârşit dacă nu vor fi luate măsuri de către autorităţile locale pentru a împiedica refacerea taberelor”.

Imigranţii sunt în principal sudanezi, eritreeni şi afgani, care s-au confruntat cu condiţii de viaţă dificile în Libia, călătorii periculoase în ambarcaţiuni nesigure în Mediterana şi călătorii pe jos prin Alpi.