Guvernul de la Chişinău pregăteşte cadrul normativ pentru crearea circumscripţiilor uninominale

Ministerul Justiţiei propune în grabă spre discuţii cadrul normativ privind implementarea modificărilor sistemului electoral. Experţii afirmă că manipularea constituirii circumscripţiilor uninominale devine o tentaţie mare pentru cei de la putere.
Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Ministerul Justiţiei din Republica Moldova a lansat vineri consultările publice privind proiectul de regulament al Comisiei Naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente. Persoanelor interesate să comunice opinii şi sugestii li s-au acordat patru zile dintre care două sunt de odihnă. Reprezentanţii societăţii civile solicită în continuare abrogarea noului sistem electoral.

Nadejda Hriptievschi expert la Centrul de Resurse Juridice (CRJM) atenţionează că Ministerul Justiţiei a plasat intenţia de a „consultă” regulamentul Comisiei Naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente la 18 august după amiază (vineri), iar termenul de depunere a opiniilor a fost stabilit pentru 22 august la mijloc fiind doar o zi lucrătoare pentru depunerea comentariilor.

Experta notează că sistemul electoral al R. Moldova a fost schimbat „peste noapte”, iar „acum şi regulile noi tot aşa peste noapte vor fi elaborate, promovate şi adoptate? Chiar nu înţeleg de ce nu se respectă Legea privind transparenţa în procesul decizional anume la chestii esenţiale?!”

În context, Rosian Vasiloi, expert la IDIS "Viitorul" aminteşte că Guvernul de la Chişinău a fost investit noaptea aşa că cer şi de la cei interesaţi să lucreze noaptea.

„Exact asta au făcut-o şi cu legea cetăţeniei şi cu altele. O indiferenţă totală faţă de prevederile Legii privind transparenţa în procesul decizional din partea guvernanţilor”, a remarcat politologul Dionis Cenuşă.

Potrivit proiectului hotărârii de Guvern, propus spre discuţii de către Ministerul Justiţiei, Comisia Naţională pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente va activa în baza propriului regulament aprobat de Executiv. Promovarea şi ulterioara implementare a proiectului va contribui la crearea unui mecanism eficient şi transparent cu privire la constituirea circumscripţiilor menţionate.

De asemenea, proiectul conţine criteriile de constituire a circumscripţiilor uninominale de care Comisia urmează să ţină cont la elaborarea, deciderea în privinţa constituirii a 51 de circumscripţii uninominale în scopul petrecerii alegerilor parlamentare din R. Moldova.

Constituirea circumscripţiilor uninominale ar fi o provocare chiar şi pentru democraţiile dezvoltate, nemaivorbind de situaţia politică a R. Moldova unde circumscripţiile urmează a fi definite de un guvern subordonat total majorităţii parlamentare, constată experţii Centrului de Politici şi Reforme (CPR Moldova), potrivit unei analize şi campanii de informare despre noul sistem electoral mixt adoptat de către Parlament la 20 iulie a.c..

„Istoria ne învaţă că manipularea acestora, pentru a favoriza un candidat, practică cunoscută ca ”gerrymandering”, este o tentaţie prea mare pentru cei de la putere, pentru a-i putea rezista. În cazul celor care au votat sistemul mixt şi au ignorat pe parcurs îngrijorările partenerilor şi societăţii civile dar şi propriile angajamente, riscul manipulării creşte exponenţial”, au adăugat experţii precizând că în condiţiile actuale este foarte posibil că cei care vor candida, vor fi aceiaşi oameni care în prezent au în subordine instituţiile ce vor face circumscripţiile electorale.

În concluzie, CPR Moldova solicită Parlamentului să abroge noul sistem electoral de urgenţă pentru a evita efectele nefaste pentru democraţia din R. Moldova.