Guvern nou în Islanda. Ar putea conduce ţara către UE

Clădirea Parlamentului Islandei
Clădirea Parlamentului Islandei (Getty Images)

Islanda are un nou guvern după ce trei formaţiuni de dreapta şi de centru - Partidul Independenţei (conservatori, eurosceptici), Partidul Reformei şi Partidul pentru un Viitor Luminos (mai favorabile aderării la UE) - au convenit să formeze o coaliţie care ar putea deschide calea pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Ca parte a noului acord, Parlamentului Islandei i se va acorda un vot privind posibilitatea de a organiza un referendum referitor la aderarea la blocul celor 28 de membri.

Coaliţia va deţine 32 din cele 63 de locuri din parlament - abia suficient pentru a da o majoritate. Partidul Independenţei - care se opune aderării la UE - va avea 21 de locuri, fiind cel mai mare partid din coaliţie. Celelalte două partide - ce totalizează 11 locuri - sunt favorabile aderării la UE.

Acordul pune capăt celor trei luni de impas ce au urmat alegerilor generale din octombrie.

Cele trei partide au eşuat în încercarea lor de a forma o coaliţie în noiembrie şi partidul de stânga al Verzilor şi Partidul Piraţilor au avut, de asemenea, încercări nereuşite de a forma un guvern.

Islanda şi-a înaintat candidatura pentru aderare la UE în 2009, în timpul unei guvernări de stânga. În 2013, succesorul său de centru-dreapta, din care făcea parte şi Partidul Independenţei, a promis să organizeze un referendum pentru a stopa acest proces, însă în 2015 acest guvern a retras candidatura islandeză fără nicio consultare populară.

Indicaţii premature sugerează că parlamentarii ar putea susţine un referendum cu privire la aderarea la UE, deşi un sondaj realizat la sfârşitul anului trecut a arătat că majoritatea islandezilor sunt împotriva aderării la Uniune. Astfel, doar 26 la sută au fost în favoarea aderării, iar 53 la sută au fost împotrivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe