Grupurile umanitare, neliniştite din cauza “Junglei” din Calais

Organizaţiile umanitare sunt îngrijorate în ceea ce priveşte siguranţa minorilor şi adulţilor vulnerabili înainte de desfiinţarea taberei de imigranţi din oraşul francez Calais. Poliţia a folosit fumigene pentru a calma mulţimile furioase de imigranţi din cauza închiderii taberei.
Poliţia foloseşte fumigene în timpul unor ciocniri cu imigranţii în Jungla din Calais, 22 octombrie 2016.
Poliţia foloseşte fumigene în timpul unor ciocniri cu imigranţii în Jungla din Calais, 22 octombrie 2016. (Captură Foto)

Organizaţiile umanitare franceze şi britanice s-au plâns de lipsa de informaţii în legătură cu închiderea taberei de imigranţi din oraşul Calais, numită Jungla, care este programată să aibă loc săptămâna următoare.

Avertismentele lor au avut loc în condiţiile unor ciocniri ce au avut loc sâmbătă noaptea în “Junglă” între poliţia franceză şi imigranţi.

Organizaţiile umanitare şi legiuitorii britanici i-au scris ministrului francez de Interne Bernard Cazeneuve şi şi-au exprimat temerile în legătură cu “securitatea şi bunăstarea minorilor neînsoţiţi şi a adulţilor vulnerabili”.

Semnatarii scrisorii, care au inclus ONG-urile Save the Children, Refugee Council şi Internaţional Rescue Committee UK, au declarat că resursele folosite în prezent “sunt insuficiente pentru a asigura protecţia efectivă a celor mai vulnerabili, în special a copiilor neînsoţiţi”.

“Jungla”, care găzduieşte câteva sute de mii de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa, a înregistrat un număr tot mai mare de imigranţi în lunile recente. Aceştia speră să ajungă în Marea Britanie prin Tunelul Canalului Mânecii sau cu feribotul.

Mulţi dintre cei care sosesc în Calais sunt puternic traumatizaţi după ce scapă de conflictele din Siria, Afganistan sau Eritreea, susţin psihologii. Majoritatea au descris cum sunt exploataţi de traficanţi şi mulţi şi-au riscat vieţile călătorind mii de km către oraşul-port francez.

Autorităţile franceze au declarat că vor începe să desfiinţeze tabăra luni şi că au aranjat o operaţiune “umanitară” pentru a-i transfera pe cei care care locuiesc în Junglă în centre de primire a imigranţilor din întreaga ţară şi din străinătate.

Nemulţumiţi de lipsa informaţiilor, un grup de 50 de imigranţi au aruncat cu pietre şi sticle asupra ofiţerilor de ordine sâmbătă seara, care au răspuns cu fumigene, conform presei britanice.

Tensiunile s-au amplificat în tabără de la anunţarea demolării ei şi au existat proteste violente când autorităţile locale au desfiinţat o secţiune a acesteia la începutul anului.

În ultimele câteva zile, primii copii imigranţi neînsoţiţi au fost transferaţi în Marea Britanie. Aproximativ 100 au părăsit Jungla sâmbătă, în timp ce alţii 50 urmează să plece duminică.