Grupurile rebele siriene resping negocierile de pace propuse de Rusia

Grupurile rebele şi de opoziţie siriene au respins negocierile de pace propuse de Rusia pentru luna următoare, acuzând Moscova de “crime de război” comise în Siria şi eşecul de a face presiuni asupra guvernului sirian pentru a pune capăt războiului civil izbucnit în 2011.
Luptători kurzi
Luptători kurzi (Getty Images)

Într-o serie de declaraţii publicate marţi, 40 de grupuri rebele, inclusiv unele dintre cele mai proeminente din Siria şi grupuri politice din opoziţie, au afirmat că discuţiile planificate pentru ianuarie 2018 reprezintă o încercare de a “ocoli” procesul de pace condus de ONU, care practic nu a făcut niciun progres de la lansarea sa în 2014.

Grupurile rebele au precizat că Moscova le-a cerut să renunţe la condiţia lor ca preşedintele sirian Bashar al-Assad, ale cărui trupe au fost susţinute de Rusia cu o campanie aeriană devastatoare începând cu 2015, să se retragă de la conducere ca parte a unei înţelegeri politice.

“Respingem acest lucru şi afirmăm că Rusia este un agresor care a comis crime de război împotriva sirienilor”, potrivit declaraţiei semnate de cele 40 de grupuri rebele.

“Rusia nu a luat absolut nicio măsură de a alina suferinţa poporului sirian” şi nu a făcit presiuni asupra regimului sirian pentru a face un pas real spre soluţionarea războiului, a mai susţinut declaraţia.

Grupurile rebele, inclusiv Ahrar al-Sham, Armata Islamului şi o serie de grupuri susţinute de Occident, au declarat că sunt dedicate procesului condus de ONU.

Peste 330.000 de persoane au fost ucise în Siria şi milioane şi-au părăsit locuinţele de la izbucnirea războiului în martie 2011 – conflict izbucnit printr-o campanie de suprimare a protestelor antiguvernamentale.

Kremlinul a anunţat că va găzdui un “Congres sirian pentru dialog naţional” la Soci, în 29-30 ianuarie 2018, şi a declarat că evenimentul va include discuţii “tehnice” pentru aplicarea unor acorduri de încetare a focului pe care Rusia le-a promovat împreună cu Iranul şi Turcia în capitala kazahă Astana în acest an.

Guvernul sirian a afirmat că va participa la acel aşa-zis “congres”. Assad a declarat reporterilor că întâlnirea de la Soci va include pe agendă discuţii privind desfăşurarea de noi alegeri şi posibila modificare a Constituţiei Siriei.

Propunerea Rusiei a fost susţinută şi de Iran – un aliat cheie al Siriei care a furnizat consilieri militari şi miliţii pentru a-l susţine pe Assad în timpul războiului – şi de Turcia, care susţine multe dintre grupurile rebele sunite.

Dar respingerea forumului de la Soci de către majoritatea grupurilor rebele şi politice din opoziţia siriană, precum şi de către organele de conducere din zonele ocupate de rebeli în Siria, pare să ameninţe viabilitatea planului Kremlinului.

Rusia a descris discuţiile de la Soci ca un pas spre revitalizarea negocierilor susţinute de ONU, care au eşuat în mai multe rânduri să ajungă la o înţelegere în Siria. Dar, de asemenea, planurile Moscovei sunt ameninţate şi de neînţelegerile privind includerea grupurilor kurde siriene în acele discuţii.

Turcia a exclus invitarea puternicului grup kurd PYD, care controlează aproximativ 25% din teritoriul Siriei şi doreşte să obţină autonomia în acea zonă. Ankara vede PYD ca o extensie a grupurilor separatiste militante kurde din Turcia, împotriva cărora guvernul turc luptă de câteva decenii.

Săptămâna trecută, Rusia a afirmat că reprezentanţii kurzi vor participa la discuţii dar, pentru a mulţumi Turcia, Moscova a declarat că nu va invita PYD.

Însă autoritatea condusă de PYD în nord-estul Siriei, unde grupul este dominant, a precizat că la discuţiile de la Soci autoritatea ar trebui să fie reprezentată şi nu anumite părţi individuale.

PYD este principalul organ politic al forţelor kurde aliate cu SUA ce au jucat recent un rol major în înfrângerea grupului extremist Statul Islamic în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe