Grup criminal doboară un elicopter în vestul Mexicului. Patru morţi

Membrii unui grup criminal din Mexic au doborât un elicopter în vestul nesigur al ţării, ucigând pilotul şi trei ofiţeri, au declarat autorităţile mexicane.
Poliţişti în statul mexican Michoacan.
Poliţişti în statul mexican Michoacan. (Captură Foto)

Aeronava “oficială” a susţinut o operaţiune pentru arestarea “liderilor unor celule criminale” în apropierea oraşului agitat Apatzingan, localizat în Tierra Caliente Valley în statul vestic Michoacan. Incidentul a avut loc marţi într-o zonă cu teren accidentat, a declarat pe Twitter guvernatorul Silvano Aureoles.

“Regretăm decesul pilotului şi a celor trei ofiţeri de poliţie, precum şi rănirea unui alt ofiţer de poliţie”, a precizat Aureoles, adăugând că pe moment nu se cunoaşte care grup este responsabil de atacul mortal şi cum a fost doborât elicopterul.

Zona a fost asaltată de activităţile cartelurilor de droguri violente. În plus, zona a fost timp de ani de zile scena unor lupte între armata mexicană, grupuri de justiţiari pro-guvern şi grupuri criminale.

“Având responsabilitatea de a proteja cetăţenii, statul şi federaţia nu vor ceda în lupta împotriva crimelor”, a mai declarat guvernatorul mexican Aureoles.

Este pentru a doua oară când grupurile criminale au doborât un elicopter “oficial”. În mai 2015, membrii cartelului Jalisco New Generation din statul învecinat Jalisco au doborât un elicopter militar cu un lansator de rachete, ucigând aproximativ 10 militari.

Statul Michoacan, care a chinuit guvernul mexican timp de ani de zile, nu numai că este o zonă fierbinte din cauza cartelurilor de droguri, în special cartelul Knights Templar (Cavalerii Templieri), dar, de câţiva ani, are şi una dintre cele mai mari rate ale criminalităţii din ţară.

Conform datelor oficiale, peste 35.000 de oameni sunt în prezent daţi dispăruţi în Mexic din cauza violenţelor legate de traficul de droguri, care s-a soldat de asemenea cu mii de morţi în ultimii câţiva ani.

Corupţia în sânul poliţiei, cartelurile de droguri şi crima organizată sunt unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Mexicul.