Grecia încheie un acord preliminar cu creditorii săi externi

Grecia a ajuns la o înţelegere preliminară cu creditorii săi externi, despre care Atena consideră că ar trebui să paveze drumul pentru lansarea discuţiilor mult aşteptate privind reducerea datoriilor. Guvernul elen convenise anterior să reducă şi mai mult pensiile şi scutirile de impozite.
Ministrul elen de finanţe, Euclid Tsakalotos.
Ministrul elen de finanţe, Euclid Tsakalotos. (Getty Images)

Ministrul elen de finanţe, Euclid Tsakalotos, a declarat marţi că ţara sa a încheiat un acord preliminar cu creditorii externi, adăugând că, în aceste condiţii, discuţiile pentru reducerea datoriilor ar putea începe în curând.

“Negocierile s-au încheiat”, a precizat ministrul după discuţiile care s-au întins pe durata nopţii de luni spre marţi în Atena. Totodată, negocierile au avut loc înaintea unei întâlniri cruciale din 22 mai a miniştrilor de finanţe din ţările zonei euro, în cadrul căreia aceştia trebuie să aprobe acordul.

Tsakalotos a adăugat că este sigur de faptul că acordul îi va permite ţării sale să îşi reducă datoria, adăugând că această scutire este vitală pentru revenirea economică a ţării din zona euro.

Timpul se scurge

Este necesar un compromis pentru a debloca o tranşă de împrumuturi de care Grecia are nevoie pentru a rambursa datorii în valoare de 7 miliarde de euro în luna iulie.

Atena a fost de acord la începutul lunii trecute cu reduceri suplimentare de cheltuieli, în valoare de 3,6 miliarde de euro în 2019 şi 2020. De altfel, noile reduceri de pensii şi scutiri de impozite s-au făcut în schimbul aprobării de a cheltui o sumă echivalentă pentru măsurile de reducere a sărăciei.

Datoria Greciei s-a ridicat în 2016 la aproximativ 315 miliarde de euro, sau 179% din PIB – adică o creştere cu 177,4% faţă de 2015.

Atena speră că i se va permite în cele din urmă accesul la programul Băncii Centrale Europene de cumpărare de active pentru a ajuta ţara să revină pe piaţa obligaţiunilor.

Fondul Monetar Internaţional a refuzat până acum să participe la un nou program de salvare financiară a Greciei, susţinând că măsurile de austeritate şi obiectivele financiare impuse Atenei sunt nerealiste şi că volumul datoriei naţionale nu este sustenabil.