Gheţari artificiali fascinanţi construiţi în Himalaya (video)

În Himalaya au fost construiţi gheţari artificiali pentru ca locuitorii să poată avea apă pe tot parcursul anului.
Gheţar artificial construit în Himalaya
Gheţar artificial construit în Himalaya (Print screen YouTube)
E O PROBLEMA CU VIDEO?

La o altitudine de 3.500 m deasupra nivelului mării, într-unul dintre cele mai reci locuri de pe planet şi în cea mai rece oră a nopţii apar noi gheţari creaţi de om.

Aceasta se întâmplă în Ladakh - numit şi „micul Tibet” sau „ţinutul trecătorilor înalte”, o regiune situată în statul indian Jammu şi Kashmir, pe înălţimile Himalaya, unde temperaturile ajung la -30C. Aici există structuri de gheaţă de peste 30 de metri înălţime, care, atunci când soseşte primăvara încep să se topească încet, dând astfel sătenilor şi ţăranilor din zonă apa de care au nevoie.

Noii gheţari artificiali sunt o invenţie a inginerului local Sonam Wangchuk.

Tehnologia care îi generează este simplă: se îngroapă ţevile care canalizează apa sub limita de îngheţ a solului. Înainte de secţiunea finală, tuburile se ridică vertical. Din cauza diferenţei de înălţime, a temperaturii şi a forţei de greutate, presiunea creşte şi apa ţâşneşte ca dintr-un izvor.

Temperaturile extreme ale aerului termină de opera de construcţie a gheţarului: apa îngheaţă şi formează o piramidă.

"Îngheţăm apa care nu este folosită în timpul iernii şi datorită formei sale geometrice nu se topeşte până în primăvară", explică Wangchuk. Când vine primăvara, gheţarul artificial începe să se topească şi apa este folosită pentru irigarea culturilor locale. Încălzirea globală şi reducerea gheţarilor au afectat grav fluxul de apă dulce din această regiune.

Din 2013, aceşti gheţari artificiali au furnizat deja 3 milioane de litri de apă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură