George W. Bush apare pe scena politică a SUA: Kremlinul a interferat în alegerile din 2016

George W Bush
George W Bush (Ronald Martinez/Getty Images)

Fostul preşedinte american George W. Bush a părut să îl atace joi pe Donald Trump când a afirmat la un summit economic în Orientul Mijlociu că există “dovezi destul de clare că ruşii au interferat” cu alegerile prezidenţiale din 2016.

Bush a făcut comentariile în timpul unui discurs susţinut în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, unde a participat la o conferinţă organizată de Institutul Milken, un think tank cu sediul în Santa Monica, statul american California.

Deşi Bush nu s-a referit în mod direct la preşedintele Trump, comentariile sale au părut să îl vizeze pe acesta. Trump a negat în mod constant acuzaţiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale sau faptul că membri ai echipei sale de campanie au colaborat în vreun fel cu Moscova.

“Dacă (Rusia) a afectat rezultatul este o altă problema”, a afirmat Bush.

“Este problematic că o naţiune străină este implicată în sistemul nostru electoral. Democraţia noastră este bună cât timp oamenii au încredere în rezultate”, a adăugat el.

Agenţiile de informaţii americane au concluzionat, deşi nu au fost prezentate dovezi incontestabile în acest sens, că Rusia a interferat cu alegerile şi numeroase investigaţii sunt în derulare pentru a determina dacă echipa de campanie a lui Trump a colaborat cu ruşii.

De asemenea, Bush a afirmat că SUA trebuie să îşi modfice legea privind imigraţia şi a declarat despre preşedintele rus Vladimir Putin: “El nu poate gândi: ‘Cum putem câştiga amândoi?’ El gândeşte doar: ‘Cum pot să câştig eu şi tu să pierzi?’”

Bush a mai declarat despre Putin: “Prăbuşirea Uniunii Sovietice îl frământă. Prin urmare, o mare parte din mişcarile sale au rolul de a recâştiga hegemonia sovietică ... Din acest motiv NATO este foarte important”.

Nu este pentru prima dată când Bush discută public despre presupusa interferenţă a ruşilor cu alegerile prezidenţiale din 2016. Într-un discurs susţinut în New York în 2017, el a afirmat despre alegeri: “Guvernul rus vede ca un proiect [al său] asmuţirea americanilor unii împotriva celorlalţi”.