Geofizicieni: Se mişcă ceva sub regiunea New England

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers-Brunswick au concluzionat că există o "enormă masă de roci calde" care se ridică din adâncurile centrului Pământului, aflată sub regiunea New England, SUA.
Cercetătorii de la Universitatea Rutgers-Brunswick au concluzionat că există o "enormă masă de roci calde" care se ridică din adâncurile centrului Pământului.
Cercetătorii de la Universitatea Rutgers-Brunswick au concluzionat că există o "enormă masă de roci calde" care se ridică din adâncurile centrului Pământului. (Photo by Caleb Jones on Unsplash)

Geofizicianul Vadim Levin, autorul principal al lucrării de cercetare, a notat că "ceea ce am detectat este ca un balon cu aer cald şi deducem că ceva se ridică prin partea mai adâncă a planetei noastre aflată sub regiunea New England".

Ei spun că nu există motiv de îngrijorare, deoarece o erupţie vulcanică majoră "nu este probabilă în următoarele milioane de ani". Dar cercetarea lor a concluzionat că regiunea este semnificativ mai activă seismic decât s-a crezut anterior.

Levin recunoaşte că descoperirile sale vor "sfărâma" noţiunile ştiinţifice stabilite despre felul în care s-au format continentele: "Studiul nostru contestă noţiunea stabilită a modului în care se comportă continentele pe care trăim. El contestă conceptele din manuale predate în clasele de geologie introductivă".

Aceste concepte sunt folosite pentru a descrie frecvent planeta ca având o vechime de miliarde de ani, care este apoi folosită pentru a apăra alte linii de gândire ştiinţifice precum evoluţia.

Levin a mai adăugat că "suntem interesaţi de ceea ce se întâmplă la interfaţa dintre plăcile tectonice - părţi groase şi solide care acoperă planeta noastră - şi materialul din mantaua superioară de sub plăci. Încercăm să studiem cum alunecă placa nord-americană deasupra părţilor mai profunde ale planetei noastre. Este o regiune foarte largă şi relativ stabilă, dar am găsit un model neregulat, cu schimbări destul de abrupte."

"Marginea de Est a Americii de Nord (Oceanul Atlantic) nu a experimentat o activitate geologică intensă de aproape 200 de milioane de ani. Acum există o aşa-numită "margine pasivă" - regiune în care pierderea lentă a căldurii în interiorul Pământului şi eroziunea prin vânt şi apă de la suprafaţă sunt agenţii de schimbare primară. Deci, nu ne-am aştepta să găsim schimbări abrupte în proprietăţile fizice în această regiune, iar explicaţia probabilă indică un regim cu mult mai dinamic sub această zonă veche, liniştită din punct de vedere geologic".

"Probabil că va dura milioane de ani pentru ca aceasta să ajungă acolo unde merge. Următorul pas este să încercăm să înţelegem exact cum se întâmplă".

Dar dacă mijloacele prin care operează geologia nu funcţionează aşa cum au crezut oamenii de ştiinţă în ultimele decenii, aceasta ar putea avea un impact profund asupra tuturor ştiinţelor pământului şi asupra istoriei mondiale "stabilite".