Geneva: Negocierile privind pacea siriană vor începe cu sau fără oficialii lui Assad

Cea de-a opta rundă a negocierilor intermediate de ONU privind pacea din Siria urmează să înceapă marţi în Geneva, deşi regimul lui Assad încă nu a nominalizat membrii delegaţiei. Discuţiile găzduite de Rusia dau speranţă că se va înregistra un progres.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

Delegatul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a afirmat că “nu va accepta nicio precondiţie din partea niciuneia dintre părţi” pentru convorbirile programate să înceapă marţi la Geneva. El a adăugat că discuţiile se vor ghida după rezoluţia adoptată în 2015 de Consiliul de Securitate al ONU, care mandatează o tranziţie politică pentru Siria.

Luni seara, în ajunul întâlnirii, guvernul sirian încă nu a anunţat numele membrilor delegaţiei. Publicaţia pro-guvernamentală Al-Watan a raportat că există o “condiţie ascunsă” pentru discuţii din partea opoziţiei siriene, şi anume ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să se retrgă la începutul unei perioade de tranziţie. Publicaţia a adăugat că guvernul din Damasc îşi va amâna sosirea la Geneva.

Mistura a precizat că se aşteaptă la o participare siriană, “în special luând în considerare angajamentul făcut de preşedintele Assad preşedintelui [rus Vladimir] Putin când s-au întâlnit la Soci”. Mistura a declarat luni seară Consiliului de Securitate la o videoconferinţă: “Noaptea trecută, am primit un mesaj că guvernul [sirian] nu va călători astăzi la Geneva”, adăugând: “În mod natural, sperăm şi, într-adevăr, ne aşteptăm ca guvernul să se alăture în scurt timp”.

Rolul cheie al Rusiei

Rusia rămâne un susţinător cheie al guvernului din Damasc şi, săptămâna trecută, preşedintele Putin a desfăşurat o serie de întâlniri cu părţile relevante în staţiunea rusă Soci. Mistura s-a întâlnit vinerea trecută cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a precizat că Moscova lucrează cu Riadul pentru a unifica opoziţia siriană.

Convorbirile dintre grupurile opoziţiei siriene şi echipa de negociatori a lui Mistura vor începe marţi şi se vor concentra pe depunerea de eforturi pentru a se putea ajunge la un “proces atotcuprinzător” în vederea conceperii şi ratificării unei noi Constituţii, a precizat Mistura.

Opoziţia siriană schimbă negociatorul

Înaltul Comitet pentru Negocieri al opoziţiei siriene (ICN) a numit un nou negociator şef, Nasr Hariri, la întâlnirea ce a avut loc săptămâna trecută în Arabia Saudită. Nasr Hariri îl înlocuieşte pe Riyad Hijab, care a condus ICN la discuţiile precedente de la Geneva, dar a demisionat pe neaşteptate săptămâna trecută pe fondul unor rapoarte potrivit cărora asupra comitetului s-au făcut presiuni pentru a face concesii în favoarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În Siria, activiştii opoziţiei au acuzat Rusia că a desfăşurat duminică un atac aerian în estul ţării, în care au fost ucişi 25 de civili. Atacul a avut loc asupra unui sat controlat de grupul jihadist Statul Islamic.