G4Media: România se spală pe mâini în cazul oligarhului ce controlează Moldova

Parchetul antimafia a cerut Tribunalului Bucureşti să aprobe cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova pentru mai multe motive.
Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele autosuspendat al Partidului Democrat
Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele autosuspendat al Partidului Democrat (today.md)

DIICOT a formulat cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova în dosarul care îl vizează pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, omul care controlează de facto statul vecin, relatează G4Media, bazându-şi afirmaţiile pe documentele aflate la dosar, consultate de reporterii săi.

Reamintim că în noiembrie anul trecut, presa de la Bucureşti şi Chişinău anunţa că şeful Partidului Democrat din Moldova este vizat de un dosar penal în România, la DIICOT, pentru mai multe infracţiuni: constituirea de grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Vladimir Plahotniuc are cetăţenie română încă din 2001, sub o altă identitate, Vlad Ulinici.

Urmărirea penală a fost începută in rem anul trecut. Dosarul a fost constituit în aprilie 2017 ca urmare a unei plângeri penale formulate de cetăţeanul ruso-moldovean Veaceslav Platon, fost parlamentar în Republica Moldova şi apropiat de fostul premier Vlad Filat, aflat în detenţie. Platon se află la rândul lui în închisoare la Chişinău, fiind condamnat la 18 ani de detenţie pentru spălare de bani în cazul “the Russian Laundromat” (maşina de spălat bani rusească).

Platon a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din Republica Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. El s-a plâns procurorilor români că Vladimir Plahotniuc ar fi pus la cale un “take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Centrală de la Chişinău şi organele de procuratură.

În februarie acest an, DIICOT a cerut însă Tribunalului Bucureşti să aprobe cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova pentru mai multe motive.

Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea DIICOT la începutul lunii martie, iar marţi, 15 mai, se judecă apelul la Curtea de apel Bucureşti.

Articolul integral poate fi citit aici