Furtună solară se îndreaptă spre Pământ. GPS-ul sau telefonia mobilă ar putea fi afectate

(Solar Dynamics Observatory/ESA/NASA)

O furtună solară se îndreaptă spre Pământ, ceea ce ar putea afecta diverse tehnologii bazate pe sateliţi, au avertizat unii cercetători.

Unii experţi consideră că prima furtună solară din această lună va lovi în 6 mai, în condiţiile în care o aşa-numită “gaură coronală” s-a format în Soare, eliberând o cantitate imensă de particule cosmice.

Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (ANOA) a declarat că furtuna ar putea provoca lumini nordice şi sudice atunci când soseşte.

ANOA a clasificat iminenta furtună solară ca fiind G1 sau “minoră”.

O declaraţie scurtă publicată pe site-ul Space Weather susţine: “Analiştii ANOA au declarat că este posibil să aibă loc furtuni geomagnetice din clasa G1 atunci când soseşte materia gazoasă. Observatorii cerului ar trebui să fie alerţi în weekend pentru aurore, în special în emisfera sudică unde întunericul de toamnă favorizează vizibilitatea luminilor sudice”.

Totuşi, consecinţele ar putea fi mult mai serioase decât apariţia luminilor nordice sau sudice.

În cea mai mare parte, câmpul magnetic al Pământului protejează oamenii de barajul de radiaţii, însă furtunile solare pot afecta tehnologiile bazate pe sateliţi.

Vânturile solare, care reprezintă un flux de particule solare, pot încălzi atmosfera exterioară a Pământului, provocând extinderea ei.

Acest lucru poate afecta sateliţii aflaţi pe orbită, acest lucru putând duce la blocarea navigaţiei prin GPS, lipsa semnalelor de telefonie mobilă sau a televiziunii prin satelit.

În plus, creşterea bruscă a cantităţii de particule poate crea curenţi de mare intensitate în magnetosferă. Aceasta poate duce la o electricitate mai mare decât de obicei în reţelele de curent, ceea ce ar putea provoca disfuncţiuni ale transformatoarelor electrice şi ale centralelor electrice, precum şi pene de curent.

De asemenea, din cauza cantităţilor mari de radiaţii, poate creşte riscul apariţiei cancerului.