Funcţionarii publici dau în judecată Guvernul. Statul a făcut exact lucrul de care-i acuză Olguţa Vasilescu pe privaţi

Statul nu şi-a respectat obligaţia legată de a ajusta salariile brute ale funcţionarilor publici, motiv pentru care sindicatele din domeniu vor acţiona în instanţă, a anunţat un cunoscut lider sindical.
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale),
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale), (Florin Chirila/Epoch Times)

Nu demult, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu susţinea că dacă românilor care lucrează la privat le vor scădea salariile nete în urma transferului contribuţiilor sociale, de vină nu va fi Codul Fiscal ci angajatorii care, pentru a-şi creşte profitul, îi fură pe angajaţi. Iată însă că statul face exact ceea ce Olguţa Vasilescu le reproşa privaţilor, mai exact că nu a majorat salariile brute pentru 30.000 de funcţionari din administraţia publică centrală, astfel încât transferul contribuţiilor să nu ducă la o diminuare a netului. Cel puţin aşa susţin sindicatele din Administraţia publică, care anunţă că vor da în judecată Guvernul României dacă situaţia rămâne la fel, iar funcţionarii îşi vor primi salariile diminuate, relatează Realitatea TV.

"30.000 de funcţionari din administraţia publică centrală nu au beneficiat de intervenţia statului ca să nu fie afectate salariile nete. Statul este obligat de Ordonanţa 90/2017 să ajusteze brutul. La unii au dat banii, la alţii au dat doar parţial sau nu au dat deloc", a declarat, la Realitatea TV, Sebastian Oprescu, liderul sindicatelor din administraţia publică.

Diminuarea salariilor din administraţia publică vine ca urmare a trecerii contribuţiei de la angajator la angajat, dar şi ca urmare a aplicării noii legi a salarizării, arată sursa citată.

Oprescu a mai explicat că scăderile de salarii vin „de la limitarea prin grila de salarizare a creşterii salariale". „În momentul în care noi nu creştem cu 25% salariile din cauza faptului că această grilă pune un prag superior, automat acei 22,5% ce reprezintă contribuţii se iau din netul de astăzi, luându-se din netul de astăzi, aceşti colegi pierd la salariu. Nici pe departe o creştere salarială. Sau nici măcar o creştere substanţială, aşa cum au anunţat în decursul timpului partidele de la guvernare", a punctat Oprescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne