Franţa: Luare de ostatici într-un supermarket se încheie cu 4 morţi

Un bărbat a ucis trei persoane şi a rănit alte 16 înainte să fie împuşcat de poliţie. Preşedintele francez a declarat că a fost vorba de un atac terorist islamist. Un ofiţer de poliţie a schimbat locul cu unul dintre ostatici, ulterior fiind împuşcat mortal de atacator.
Forţe  de ordine se adună în faţa unui supermarket în Trebes, Franţa. Un  bărbat a luat mai mulţi ostatici înainte să fie ucis de poliţie în 23  martie 2018.
Forţe de ordine se adună în faţa unui supermarket în Trebes, Franţa. Un bărbat a luat mai mulţi ostatici înainte să fie ucis de poliţie în 23 martie 2018. (Pascal Pavani/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri seara că un bărbat înarmat suspectat de legături cu grupul jihadist Statul Islamic a ucis trei persoane şi a rănit alte 16. Prima victimă a fost provocată la începutul zilei de vineri, când suspectul a furat un automobil în apropiere de Carcassonne. Celelalte două victime au fost raportate ulterior într-un supermarket din Trebes, sudul Franţei, unde atacatorul a luat ostatici clienţi şi angajaţi.

Poliţia franceză l-a împuşcat mortal pe atacator după ce a intrat în supermarket, la finele unui impas lung de câteva ore.

Agenţia de ştiri a Statului Islamic, Amaq, susţine că grupul jihadist este responsabil pentru atac. Grupul a precizat că “soldatul” său a acţionat ca răspuns la apelurile pentru atacarea “ţărilor coaliţiei”, făcând referire la coaliţia internaţională condusă de SUA care luptă împotriva grupului terorist în Siria şi Irak începând cu 2014. Franţa face parte din această coaliţie.

„Ţara noastră a fost lovită de un atac terorist islamist”, a adăugat Macron în remarcile sale, notând în acelaşi timp că investigatorii încă verifică implicarea Statului Islamic în atac. În plus, preşedintele a afirmat că investigatorii analizează modul în care atacatorul a obţinut arma şi când s-a radicalizat.

Adresându-se reporterilor, ministrul de interne, Gerard Collomb, l-a identificat pe atacator în persoana lui Redouane Lakdim, 26 de ani, un furnizor de droguri „mărunt”. Lakdim era cunoscut pentru „infracţiuni mărunte”, a afirmat el. „L-am urmărit şi am considerat că nu a avut loc nicio radicalizare”.

Collomb a adăugat că atacatorul a acţionat pe cont propriu şi „deja se afla sub supraveghere când a decis pe neaşteptate să acţioneze”.

Conform unei surse anonime citate de BFM TV, atacatorul a cerut eliberarea lui Salah Abdeslam, principalul suspect în atacurile teroriste din Paris din 2015 în care au fost ucise 130 de persoane.

În plus, Collomb a lăudat „eroismul” unui ofiţer de poliţie francez care s-a oferit să schimbe locul cu un ostatic în supermarketul din Trebes şi care a fost rănit grav. Ofiţerul a rămas cu suspectul înarmat, ţinându-şi deschis telefonul mobil. Acest lucru a permis ofiţerilor de poliţie din afara clădirii să asculte ceea ce se întâmplă în interior. Când au auzit focuri de armă trase, poliţiştii au năvălit în clădire şi l-au ucis pe suspect. Ulterior, ofiţerul de poliţie rănit a murit din cauza ranilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe