Fostul competitor al lui Xi Jinping la preşedinţie îşi admite vina pentru corupţie la TV

Sun Zhengcai
Sun Zhengcai (Getty Images)

Un fost înalt oficial chinez a recunoscut joi că a acceptat mită în valoare de peste 170 milioane de yuani (27 milioane de dolari), a afirmat mass media de stat despre cea mai recentă victimă a războiului preşedintelui Xi Jinping împotriva corupţiei.

În iulie 2017, Sun Zhengcai, în vârstă de 54 de ani, a fost destituit pe neaşteptate din funcţia de şef al comitetului Partidului Comunist din oraşul sud-vestic Chongqing, unul dintre cele mai importante oraşe din China, şi a fost înlocuit cu Chen Miner, un apropiat al preşedintelui Xi.

Până atunci, Sun, unul dintre cei mai tineri din cei 25 de membri ai Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, a fost considerat un pretendent la conducerea de vârf.

“Am încălcat în mod sever disciplina şi legea şi am fost judecat în mod solemn pe baza legii”, a mărturisit Sun unei instanţe din oraşul Tianjing. Materiale video cu mărturia acestuia au fost difuzate de televiziunea chineză de stat CCTV.

“Numai eu sunt de vină şi îmi merit pedeapsa. Accept în întregime (acuzaţiile). Îmi recunosc cu sinceritate vinovăţia şi îmi exprim regretul”.

Procurorii chinezi l-au acuzat în luna februarie pe Sun de acceptarea unor “sume mari” de bani sub formă de mită, în ultimii 15 ani în care a deţinut mai multe funcţii în Chongqing, Beijing, provincia nord-estică Jilin şi în timpul mandatului de ministru al Agriculturii.

În cadrul unei şedinţe de judecată, joi, Sun a fost acuzat că a acceptat în mod ilegal numerar şi cadouri în valoare totală de peste 170 milioane de yuani (27 milioane USD), a notat instanţa pe contul oficial de socializare, adăugând că verdictul va fi publicat ulterior.

Sun va fi cu siguranţă găsit vinovat din moment ce instanţele sunt controlate de Partid şi nu vor contesta acuzaţiile care se aduc împotriva sa.

Reuters nu a reuşit să-l contacteze pe Sun sau un reprezentant al acestuia de când fostul oficial a fost plasat sub investigaţie în 2017.

Din 2012 când a ajuns la putere, Xi a condus o campania masivă împotriva corupţiei, promiţând să vizeze atât “tigri” cât şi “muşte”, o referire la oficialii de elită şi la birocraţii de rând.

Cazul lui Sun este o dovadă a “spiritului neînfricat şi al determinării de neclintit” ce caracterizează campania împotriva corupţiei, a declarat publicaţia oficială a Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului.

“[Cazul] trimite din nou un semnal clar: nu există niciun membru de partid special când este vorba de disciplina de partid şi legea naţională”, a susţinut sursa citată.