Fost soldat de carieră german recunoaşte că a spionat pentru Rusia: "A fost o greşeală"

Soldaţi germani. (Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Un fost soldat german a recunoscut luni, la începutul procesului său, că a spionat pentru Rusia, susţinând că a vrut să evite escaladarea războiului din Ucraina, relatează RFI International.

"A fost o greşeală. Îmi menţin acest lucru", a declarat acuzatul, numit doar Thomas H., care este implicat într-unul dintre cele câteva cazuri de spionaj descoperite în Germania de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022.

Bărbatul în vârstă de 54 de ani este acuzat că a transmis informaţii de pe postul său din cadrul serviciului de achiziţii militare.

Procurorii spun că acesta a fotografiat documente vechi de instruire legate de sisteme de muniţii şi tehnologie aeronautică şi a aruncat materialul în cutia poştală a consulatului rus din Bonn.

Acuzatul "a abordat consulatul general rus din Bonn şi ambasada rusă din Berlin şi şi-a oferit cooperarea" în mai 2023, au declarat procurorii.

"El a transmis informaţii pe care le obţinuse în cursul activităţilor sale profesionale pentru ca acestea să fie transmise unui serviciu de informaţii rusesc", au mai afirmat aceştia.

Acuzatul a declarat că acuzaţiile care i se aduc sunt "în mare" corecte, dar a contestat o afirmaţie a procurorilor potrivit căreia ar fi transferat informaţii către consulatul rus pe un CD.

Spionul susţine în schimb că documentele fuseseră tipărite şi nu conţineau "nimic rău". Informaţiile erau menite să confirme statutul său de soldat, a adăugat el.

Thomas H. a declarat că îngrijorarea sa cu privire la o posibilă escaladare a războiului din Ucraina l-a determinat să contacteze partea rusă. Mai exact, el era îngrijorat de posibilitatea ca livrările de sisteme de armament greu Ucrainei de către Berlin să atragă Germania în conflict.

'O idee stupidă'

Riscul a fost citat de cancelarul Olaf Scholz în ultimele luni ca motiv pentru a nu trimite rachete cu rază mai lungă de acţiune pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei.

Scopul fostului soldat a fost de a obţine informaţii înainte de o posibilă escaladare nucleară a conflictului, pentru a-şi aduce familia în siguranţă la timp, a declarat el.

Preocuparea privind o turnură apocaliptică a conflictului ruso-ucrainean ar fi fost, spune el, motivul pentru care a aterizat pe "ideea stupidă" de a lua legătura cu autorităţile ruse.

Thomas H. a mai arătat că a devenit nemulţumit de guvernul de la Berlin şi de lipsa percepută de preocupare pentru siguranţa cetăţenilor germani.

Suspectul a citat plângeri legate de sănătatea sa după mulţi ani de muncă grea în armată şi efectele secundare pe termen lung ale vaccinului împotriva coronavirusului.

Diferitele sale preocupări l-au condus într-un "cerc vicios", a declarat acesta, adăugând că nu-şi mai putea justifica acţiunile faţă de el însuşi.

Thomas H. este judecat în oraşul Duesseldorf, situat în vestul ţării, audierile urmând să dureze până la sfârşitul lunii iunie.

Până la arestarea sa, el fusese un soldat de carieră, lucrând la Departamentul de echipamente, tehnologie informatică şi sprijin în serviciu al armatei.

Departamentul, care are aproximativ 12.000 de angajaţi, s-a confruntat cu un volum de muncă tot mai mare de la izbucnirea războiului din Ucraina, în timp ce guvernul pune în scenă o revizuire amplă a armatei după ani de neglijenţă.

Ameninţare de spionaj

Rapoartele din mass-media care au urmat arestării sale au sugerat că Thomas H. avea acces la informaţii sensibile, deoarece departamentul în care lucra număra printre sarcinile sale achiziţionarea de sisteme moderne pentru război electronic.

Printre acestea se numărau tehnologii pentru supravegherea şi întreruperea sistemelor radio ale adversarilor şi pentru oprirea sistemelor radio sau a scuturilor aeriene ale inamicului.

Agenţia de securitate internă a Germaniei, BfV, a avertizat anul trecut cu privire la riscul unei "operaţiuni agresive de spionaj rusesc", pe fondul creşterii tensiunilor dintre Occident şi Moscova.

Cel mai recent exemplu a venit chiar în această lună, când anchetatorii au arestat doi bărbaţi germano-ruşi, suspectaţi că au spionat pentru Rusia şi au planificat atacuri în Germania - inclusiv asupra unor obiective ale armatei americane - pentru a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Un fost ofiţer de informaţii german este judecat la Berlin, acuzat că a transmis Moscovei informaţii care arătau că Germania avea acces la detalii despre operaţiunile mercenarilor ruşi din Ucraina. El neagă acuzaţiile.

În noiembrie 2022, un bărbat german a fost condamnat cu suspendare pentru că a transmis informaţii serviciilor secrete ruseşti în timp ce era ofiţer de rezervă al armatei germane.

Oficialii germani s-au angajat să adopte o linie dură pe măsură ce cazurile de spionaj se înmulţesc. Scholz a declarat în această lună că "nu putem accepta niciodată ca în Germania să aibă loc activităţi de spionaj".

Anul trecut, Berlinul a expulzat mai mulţi diplomaţi ruşi pentru spionaj, ceea ce a dus şi la expulzarea a 20 de diplomaţi germani de la Moscova.

La rândul lor, autorităţile ruse au formulat acuzaţii de trădare împotriva a zeci de persoane acuzate că au ajutat Ucraina şi Occidentul de la invazie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor