Fost ofiţer american acuzat de spionaj în favoarea Chinei

Un fost ofiţer american a fost acuzat că a furnizat documente strict secrete unui spion chinez. Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, a fost prins cu 16.500 de dolari cash nedeclaraţi în bagajul de mână.
Agenţi FBI.
Agenţi FBI. (Joe Raedle/Getty Images)

Kevin Patrick Mallory s-a prezentat, joi, pentru prima dată la un tribunal federal din Virginia, SUA, unde a fost acuzat pe baza legii Espionage Act şi ar putea fi închis pe viaţă dacă va fi condamnat. Mallory ar putea primi chiar pedeapsa cu moartea dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, a declarat procurorul John Gibbs instanţei.

Mallory, un antreprenor independent care vorbeşte limba chineză, a ocupat până în 2012 diverse funcţii care i-au permis accesul la informaţii “strict secrete”.

Din arhivele instanţei reiese că Mallory a fost veteran în armata SUA, iar anterior a lucrat ca funcţionar special la Departamentul de stat, în perioada 1987-1990. Apoi a lucrat pentru mai multe agenţii guvernamentale şi contractori în domeniul apărării.

Bani pentru informaţii?

Potrivit affidavitului, Mallory a călătorit în China în luna aprilie şi s-a întâlnit cu două persoane despre care el a considerat că aparţineau unui think tank chinez. La întoarcerea în SUA, Mallory a fost interogat de vameşi pe aeroportul din Chicago, după ce a evitat să declare 16.500 de dolari în numerar, descoperiţi în bagajul de mână.

FBI l-a intervievat pe Mallory după o lună. Conform affidavitului, Mallory a declarat Biroului că a bănuit că cele două persoane cu care s-a întâlnit lucrează pentru spionajul chinez, nu la un think tank.

De asemenea, el a declarat că presupuşii spioni chinezi i-au oferit un dispozitiv special de comunicare pentru transmiterea documentelor şi că l-a folosit doar pentru a transfera două “rapoarte” pe care le-a scris pe tema unor probleme politice ale SUA.

Dar, conform affidavitului, când agenţii FBI au cercetat dispozitivul au descoperit alte documente şi mesaje pe care Mallory credea că le-a şters. Într-un mesaj, el a scris unui presupus agent chinez: “Obiectivul tău este acela de a obţine informaţii, al meu este să fiu plătit”.

Agentul a răspuns: “Obiectivul meu actual este să vă asigur securitatea şi să încerc să vă plătesc”.

FBI-ul a declarat că s-au găsit patru documente secrete pe acel dispozitiv, inclusiv trei documente clasificate Strict Secret.

Potrivit arhivei instanţei, Mallory a primit aproximativ 25.000 de dolari de la persoane suspectate că ar fi spioni chinezi.