Fost director al Kaspersky Labs susţine că Rusia schimbă imunitatea hackerilor pe informaţii furate

Un fost director al Kaspersky Labs, aflat în închisoare în aşteptarea procesului său, acuză Kremlinul că angajează hackeri şi le oferă imunitate în schimbul informaţiilor şi tehnologiilor pe care le obţin şi folosesc aceştia.
Ruslan Stoianov, fost director pentru investigarea infracţiunilor cibernetice la Kaspersky Labs.
Ruslan Stoianov, fost director pentru investigarea infracţiunilor cibernetice la Kaspersky Labs. (Captură Foto)

Ruslan Stoianov, fost director al Departamentului pentru investigarea infracţiunilor cibernetice la Kaspersky Labs, se află în spatele gratiilor din decembrie 2016, aşteptând să fie judecat într-un proces în care este acuzat de trădare. Conform procurorilor, Stoianov – care a lucrat pentru poliţia din Moscova până în 2006 – aparent a acţionat ca intermediar al lui Serghei Mihailov, un director adjunct al Serviciului Federal rus pentru Securitate, precum şi al altor grupuri.

Postul independent de televiziune Dozhd a publicat miercuri o scrisoare dictată de Stoianov avocaţilor săi, în care a criticat dur guvernul rus pentru că recrutează hackeri şi le acordă imunitate penală.

“Ideea centrală a acordului este că statul obţine accesul la tehnologiile şi informaţiile ‘hoţilor cibernetici’, şi în schimb le permite să fure din străinătate cu impunitate”, a declarat Stoianov, adăugând că acest tip de acord poate duce la un nou val de infracţiuni comise de aşa-zişi “hoţi patriotici”.

Stoianov a avertizat că hackerii şi-ar putea orienta atenţia din nou spre Rusia după ce va înceta “pasiunea lor patriotică”.

Fostul angajat al Kaspersky Labs a declarat că a fost arestat şi aruncat în spatele gratiilor deoarece a ameninţat interesele de afaceri ale generalilor ruşi din sectorul securităţii şi interesele hoţilor cibernetici.