Forumul Judecătorilor: Noile legi ale Justiţiei - un potenţial colaps al magistraturii din România

Modificările aduse legilor Justiţiei de majoritatea PSD-ALDE, sprijinită de UDMR, are putea avea efecte catastrofale pentru sistemul judiciar din România, a tras un semnal de alarmă Asociaţia Forumul Judecătorilor din România.
Femida (Justiţie)
Femida (Justiţie) (facebook.com)

Efectele combinate ale unor reglementări cuprinse în dispoziţiile adoptate în Parlament cu privire la "legile justiţiei", deşi nedeclarate neconstituţionale, fie pentru că nu au fost atacate, fie deoarece obiecţiile de neconstituţionalitate nu au fost cuprinzătoare, iar argumentele au lipsit în mod esenţial, pot fi dezastruoase pentru magistratura din ţară, a tras un semnal de alarmă joi, în cadrul unui comunicat de presă, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România.

"Corpul magistraţilor va fi redus în proporţie de cel puţin 25% (pe termen foarte scurt), va fi deprofesionalizat, prin renunţarea la examenele de promovare meritocratice, va fi surmenat, prin creşterea volumului de activitate, şi va fi putea fi controlat prin şeful Inspecţiei Judiciare şi prin Secţia specială pentru cercetarea infracţiunilor din justiţie din cadrul PÎCCJ, magistraţii procurori îşi vor pierde de facto independenţa, controlul asupra acestora fiind realizat implicit de Ministrul Justiţiei, factor politic, care le va putea da îndrumări cu privire la prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii", arată Forumul Judecătorilor.

Potrivit organizaţiei, în jur de 2.000 de magistraţi ar urma să părăsească imediat sistemul de justiţie, iar alţi 2.000 vor pleca în următorii 5 ani, din cauza coborârii pragului de vechime la acordarea pensiei de serviciu, de la 25 la 20 de ani, fără limită de vârstă. Printre magistraţii care ar urma să iasă imediat din sistem se numără inclusiv 90% dintre judecătorii Înaltei Curţi.

Reprezentarea magistraturii în raport cu vechimea în funcţie
Reprezentarea magistraturii în raport cu vechimea în funcţie (Forumul Judecătorilor din România)

Forumul Judecătorilor a subliniat că toate aceste modificări nu sunt deloc necesare într-o justiţie a unui stat democratic, nefiind, sub nicio formă, benefice pentru sistemul judiciar şi pentru societate, aşa cum a susţinut şefa Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Camelia Marcu. De asemenea, se remarcă lipsa oricăror studii şi analize punctuale realizate de CSM cu privire la modificările adoptate de Parlament şi neatacate ori nedeclarate neconstituţionale de Curtea Constituţională a României.

În actualul context, asociaţia de magistraţi solicită public Parlamentului să regândească modificările propuse şi adoptate, să lanseze dezbaterea publică conform recomandărilor Comisiei Europene şi să construiască un consens la scară largă, numai după efectuarea unor studii de impact credibile, care să analizeze, sub toate aspectele, efectele modificărilor propuse ”legilor justiţiei”.

În acelaşi timp, organizaţia cere CSM, care are obligaţia constituţională de a garanta independenţa justiţiei, să iasă din pasivitate şi adoptând un rol pro-activ, implicând sistemul judiciar în crearea unor criterii de succes şi a unor indicatori cheie de performanţă pentru a evalua reformele propuse în mod eficient.

Pentru mai multe detalii despre analiza Forumul Judecătorilor intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne