FMI: “Europa trebuie să facă planuri pentru riscuri pe termen lung”

Christine Lagarde, directoarea FMI.
Christine Lagarde, directoarea FMI. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Deşi economiile europene au înregistrat o creştere constantă în ultimii câţiva ani, nu s-au depus suficiente eforturi pentru a se face pregătiri pentru timpuri grele, a precizat FMI, subliniind câteva riscuri în privinţa cărora statele UE trebuie să fie atente.

Fondul Monetar Internaţional a încurajat luni economiile europene să-şi folosească puterea pentru a face planuri de riscuri pe termen lung.

FMI a precizat că toate economiile sunt în creştere, transformând continentul într-un motor al comerţului global. “Dar statele ar fi trebuit să facă în bugetele lor mai mult loc de manevre, astfel încât să îşi menţină economiile pe linia de plutire în vremuri mai dificile”, a precizat Fondul.

Organizaţia a subliniat creşterea slabă a productivităţii şi creditele neperformante rămase ca fiind probleme alarmante cu care trebuie încă să se confrunte.

“Populaţia în curs de îmbătrânire, protecţionismul tot mai răspândit, tensiunile geopolitice şi pierderile cauzate exporturilor de declinul economic din China contribuie la riscurile care ameninţă creşterea pe termen lung”, a susţinut organizaţia.

FMI a subliniat că economiile cu datorii publice ridicate – inclusiv Marea Britanie, Belgia, Franţa, Italia, Portugalia şi Spania – trebuie să îşi reducă datoriile fără să pericliteze creşterea economică.

Fondul a insistat că Germania, Olanda şi Suedia au suficient loc de mişcare în bugetele lor şi ar trebui să vizeze creşterea economică prin investiţii publice mai mari în infrastructură, locuinţe şi integrarea imigranţilor.

Organizaţia şi-a ridicat prognoza de creştere a PIB-ului UE la 2,3% în acet an, comparativ cu prognoza precedentă de doar 1,9%.