Flashmob PAS: „Oferim traducător în dosarul Şor”

Flash mob PAS la Judecătoria Chişinău
Flash mob PAS la Judecătoria Chişinău (Captură Foto / privesc.eu)

În contextul amânării de mai bine de jumătate de an a şedinţelor de judecată în privinţa dosarului penal al primarului de Orhei Ilan Şor, fost guvernator al Băncii de Economii, al cărui nume apare în ambele rapoarte al companiei americane Kroll, pe motiv că nu există un traducător care să traducă dosarul în limba rusă, Partidul Acţiune şi Solidaritate a organizat luni, 15 ianuarie, un flashmob în faţa Judecătoriei Chişinău cu genericul „pro-Justiţie”.

În context, PAS a solicitat traducerea de urgenţă a dosarului Şor, transmiterea acestuia la Curtea de Apel Chişinău şi condamnarea lui Ilan Şor pentru implicarea în furtul miliardului.

Participanţii la eveniment, membri şi susţinători PAS au venit în faţa Judecătoriei Chişinău cu pancarte pe care scria: „Oferim traducător în dosarul Şor”, „Justiţia s-a reformat, pe Şor l-a eliberat”, „La Mulţi Ani! toţi cu executare”, „Ai furat, Plahotniuc te face deputat”, „Niculcea Andrei, judecăŞor”.

Unul dintre manifestanţi a afirmat că a venit în faţa Judecătoriei să protesteze împotriva justiţiei selective, întrucât, consideră acesta, în Moldova există oameni care scapă uşor de justiţie, deşi de ceva vreme s-a declarat că sunt principalii vinovaţi de miliardele furate, însă nici până în prezent nu sunt luate măsuri împotriva lor privind ispăşirea unei pedepse. „Unul dintre ei este bine-cunoscutul Şor”, a precizat protestatarul.

Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a PAS, Vladimir Bolea, a menţionat că se află în faţa Judecătoriei Chişinău pentru a cere elucidarea cazului Şor.

„Noi avem raportul Kroll-1, sinteza raportului Kroll-2 şi în ambele vedem numele lui Şor ca fiind o foarte importantă piesă şi se face vinovat în mare măsură de furturile care au avut loc în cazul miliardului. Noi cerem elucidarea cazului până la capăt cu condamnarea, sau necondamnarea lui în cazul în care nu va fi găsit vinovat”, a declarat Vladimir Bolea.

Oamenii speră că justiţia îi va auzi şi că preşedintele Judecătoriei, sau cel puţin purtătorul de cuvânt vor ieşi la discuţii cu participanţii la flashmob, însă, ei nu consideră de cuviinţă să discute cu protestatarii, susţine vicepreşedintele PAS, Mihai Popuşoi, acesta calificând gestul reprezentanţilor Judecătoriei drept o apărare a intereselor lui Şor şi a justiţiei selective care este la cheremul lui Plahotniuc.

„Am venit să ne exprimăm dezacordul faţă de această tărăgănare vădită a dosarului Şor care de şapte luni este în proces de traducere. 120 de pagini de text din română în rusă pot fi traduse lesne în câteva zile. Data trecută ne-am oferit noi să traducem acest dosar, pentru ca, ulterior, ei să-l verifice. Oferta noastră rămâne în vigoare, dacă ei nu pot traduce un dosar de o asemenea rezonanţă cum este dosarul Şor. Dacă aceasta este calitatea justiţiei din Republica Moldova, atunci halal de aşa justiţie”, a menţionat Mihai Popuşoi.

Totodată, acesta a ţinut să precizeze că miza acestui proces este deja mult prea evidentă, întrucât se observă clar că tărăgănarea se face intenţionat pentru ca Şor să ajungă deputat la sfârşitul anului, folosindu-se de inexistenţa unei decizii de condamnare definitive.