Flashmob la Chişinău de Ziua Naţională a Rusiei: ”La mulţi ani! Plecaţi acasă!”

Vlad Bileţchi, preşedintele Unirea-ODIP
Vlad Bileţchi, preşedintele Unirea-ODIP (Captură Foto / privesc.eu)

Cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, Asociaţia Unirea ”Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) a organizat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău un flashmob cu genericul ”La mulţi ani! Plecaţi acasă!”.

Tinerii au venit în faţa ambasadei cu steaguri ale ”statelor care au fost lovite de acest uriaş roşu, Georgia şi Ucraina”, precum şi cu un cort înconjurat de patru bannere pe care sunt prezentate regiunile ocupate de Federaţia Rusă. Totodată, tinerii au scandat şi câteva lozinci atât în rusă cât şi în română, ”Иван иди домой (Ivan pleacă acasă)”, ”Putin Vova, ia-ţi armata din Moldova”, ”Putin, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, ”Armata rusă afară!”.

”Noi nu suntem anti-ruşi, nu suntem împotriva culturii Federaţiei Ruse şi limbii ruse, noi suntem pentru relaţii bune cu Federaţia Ruse, sociale, economice, politice, de orice natură, cu excepţia celor militare. Nu putem să acceptăm această nedreptate în care fără să fim întrebaţi şi fără să fim de acord şi chiar fiind împotrivă ne trezim cu o armată de ocupaţie pe teritoriul nostru”, a declarat preşedintele Unirea-ODIP, Vlad Bileţchi.

Mai mult decât atât, Bileţchi s-a arătat încrezător că Moldova ar putea identifica în Rusia un partener strategic şi de nădejde, doar că pentru aceasta este nevoie ca Federaţia Rusă să scape de dictatură şi de Putin pentru că anume el ”şi-a umilit propriul popor, reţinând şi bătând mii de tineri în stradă pentru simplu fapt că şi-au permis să manifeste dezacordul faţă de victoria lui. În FR oamenii glumesc spunând că la ei poţi alege orice în afară de preşedinte, el nu poate fi ales, nu poate fi schimbat”.

Totodată, preşedintele Unirea-ODIP a ţinut să menţioneze că mai tragic este faptul că în Moldova nimeni nu îşi asumă pagubele războiului de pe Nistru şi condamnarea armatei a 14-a a Federaţiei Ruse care staţionează deja de mai bine de 25 ani pe acest teritoriu şi face în continuare victime.

Şi preşedintele Dodon a adresat un mesaj preşedintelui rus, Vladimir Putin, doar că acesta nu implica retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul statului R. Moldova, ci era unul de felicitare şi nu doar din partea lui, ci a întregului popor moldovean.

”Îmi face o deosebită plăcere să vă adresez dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor ruşi, în numele poporului Republicii Moldova şi al meu personal, cordiale felicitări cu ocazia sărbătorii oficiale – Ziua Rusiei”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.