Firmele, obligate să-şi deschidă cont de TVA. Proiect legislativ

Ministerul de Finanţe îşi propune să oblige firmele să-şi deschidă conturi distincte pentru încasarea şi plata TVA. Cei ce nu se vor conforma, vor fi pasibili de amenzi usturătoare.
(Captură Foto)

Controversatul sistem Split TVA ar urma să devină realitate de la 1 octombrie a.c. Potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului de Finanţe, firmele înregistrate în scopuri de TVA ar urma să fie obligate, de la 1 octombrie 2017, să-şi deschidă câte un cont pentru plata taxei pe valoare adăugată (TVA). Şi pentru a se asigura că firmele nu se sustrag de la această obligaţie, proiectul prevede şi amenzi, relatează startupcafe.ro.

Conturile separate de TVA ar urma să fie deschise la Trezorerie sau la bănci. Opţional, mecanismul Split TVA va fi aplicat de la 1 septembrie 2017, dar de la 1 octombrie se va introduce obligatoriu.

Pentru instituirea mecansimului Split TVA, proiectul de ordonanţă al Ministerului Finanţelor Publice prevede:

  • „Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia să deschidă conturi distincte pentru încasarea şi plata TVA. Instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia să deschidă conturi distincte pentru încasarea TVA. Conturile de TVA se deschid în lei şi, după caz, în valută”.
  • „Până la data de 1 octombrie 2017, persoanele impozabile, inclusiv cele care se află sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, şi instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA, trebuie să deschidă cel puţin un cont distinct de TVA şi să comunice acest cont tuturor furnizorilor/prestatorilor şi beneficiarilor” - se arată în proiectul de ordonanţă al MFP”.
  • „Persoanele impozabile şi instituţiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate într-un cont distinct deschis de furnizor/ prestator. Prin excepţie, persoanele fizice impozabile care nu sunt înregistrate şi nu au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA nu au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în contul distinct deschis de furnizor/ prestator”.

Amenzile

Conform proiectului de ordonanţă, constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii ca, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:

  • a) plata TVA de către persoanele impozabile şi instituţiile publice în alt cont decât contul de TVA al furnizorului/prestatorului, în condiţiile în care acesta a comunicat beneficiarului un cont de TVA;
  • b) nerespectarea de către persoanele impozabile şi instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA, a obligaţiilor de a-şi deschide cont de TVA şi a celor legate de debitarea contului de TVA.
  • c) nerespectarea de către persoanele impozabile şi instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA, a obligaţiilor privind virarea TVA în propriul cont de TVA, în urma diverselor încasări.
  • d) debitarea contului de TVA de către titular în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta ordonanţă în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.

Contravenţiile specificate la literele a) şi d) se vor sancţiona cu amendă egală cu 50% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/ prestatorului, cele de la litera b) cu amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei iar contravenţia de la la litera c) sunt pasibile cu o amendă egală cu 10% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului.

Contravenientul va putea plăti amenda la jumătate, dacă o achită în maximum 48 de ore de la constatare, mai prevede proiectul de ordonanţă.

Articolul integral poate fi citit aici

Amintim în context că, potrivit fostului secretar de stat tehnocrat Gabriel Biriş sistemul de SPLIT TVA „va bloca economia reală şi sistemele informatice ale ANAF”.

„Singurii care ar putea avea ceva de câştigat pe termen scurt sunt băncile, care vor încasa venituri suplimentare semnificative pentru administrarea acestor conturi. Nu cred însă că băncile îşi doresc asta”, remarca recent Biriş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie