Firea vrea să schimbe numele Pieţei Victoria

Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Regele Mihai a încetat marţi din viaţă, context în care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat va propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca Piaţa Victoriei să poarte numele Regelui Mihai.

"A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor şi reper moral pentru generaţiile ce vor urma. Dat fiind faptul că viaţa Regelui s-a suprapus, aproape integral, pe veacul scurs de la Marea Unire, şi că toată viaţa a militat fără ostenire pentru unitatea românilor, voi propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca Piaţa Victoriei să-i poarte numele. Dumnezeu să Vă aibă în pază, Majestate!", a scris Firea pe pagina sa de Facebook.

Reacţia lui Ciucu

"Firea se grăbeşte să redenumească Piaţa Victoriei în piaţa "Regele Mihai". Cu toată simpatia pentru Casa Regală şi în special pentru persoana Regelui Mihai, cred că trebuie cumpănit mai bine, trebuie să treacă timpul, personalitatea Regelui să fie evaluată la adevărata ei anvergură de către societatea noastră, de către istorici. Cred că se grăbeşte, aşa, în stilul ei, ca să fie moţ în toate contextele posibile.

Să fie P-ţa Victoriei, să fie un alt loc din Bucureşti... Nu ştiu. Dar trebuie cumpănit. Numele locurilor sunt foarte importante pentru identitatea locuitorilor unui oraş iar Piaţa Victoriei, alături de P-ţa Universităţii şi P-ţa Unirii este una dintre cele trei pieţe majore din axul central al Bucureştiului. Astfel de decizii nu se iau aşa peste noapte sub imperiul emoţiilor (sau al intereselor politice/de imagine)", a scris consilierul general PNL Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că ultimul monarh care supravieţuise celui de-Al Doilea Război Mondial, regele Mihai, în vârstă de 96 de ani, a încetat astăzi din viaţă la reşedinţa din Elveţia.